Ung og smart med fisk

Fisk til middag? Fiskeoljer beskytter hjernen mot Alzheimers sykdom og gjør deg smartere på kjøpet.

Det er ingen hemmelighet at fisk er mat for hjernen.

Nå viser en skotsk undersøkelse at de viktige fiske-fettsyrene både kan beskytte mot utviklingen av Alzheimer sykdom og gjøre deg smartere.

Smartere med fisk
Forskerne fra University of Aberdeen og University of Edinburgh har fulgt opp 300 mennesker som første gang ble testet og intervjuet i 1947. En hel levealder senere ble de samme personene undersøkt på nytt.

Med et spørreskjema og blodprøver kunne forskerne kartlegge sammenhengen mellom helsetilstanden og inntaket av fiske-oljer som Omega-3 i kostholdet og som kosttilskudd.

Rapporten konkluderer med at de flittigste transpiserne også var både smartere og yngre i hjernen enn gjennomsnittet.

Yngre hjerne
- Den store forskjellen viste seg ikke i tester av hukommelsen, men i den mentale hastigheten. Hjernene til de som brukte kosttilskudd med fiskeoljer så ut til å fungere raskere.

- Vi fant en klar sammenheng mellom resultatene av de mentale testene og nivåene av Omega-3 i blodet, forteller forskningsleder Lawrence Whalley i følge fagmagasinet Nutraingredients.

Den skotske professoren mener fiskeoljene kan bidra til å redusere betennelses-tilstander og dermed holder hjernen i bedre form.

- Disse resultatene antyder at de som tar tilskudd med fiskeoljer har yngre hjerner enn de som ikke gjør det. Aldringen av hjernen blir forsinket med et år eller to, mener Whalley.

Rapporten er publisert i desembernummeret av tidsskriftet American Journal of Clinical Nutrition.

Fisk for barna
Men det er ikke bare de eldre som har glede av fettsyrer som Omega-3. Om du vil ha smarte barn bør du også sørge for nok fisk.

LES HELE SAKEN: FISK FOR HODET

Mozon.no, 11.01.2005