Mannlig type hårtap, som forårsakes av arv, er årsaken til hårtap hos cirka 95 prosent av menn.
Mannlig type hårtap, som forårsakes av arv, er årsaken til hårtap hos cirka 95 prosent av menn.Vis mer

Ung og nesten skallet

Han er 28 og har for lengst begynt å miste håret.

- Jeg er en mann på 28 år som sliter med hårtap. Det begynte med litt viker og en antydning til måne når jeg var 24 år, skriver en ung mann til Lommelegen.no.

Og han er langt ifra den eneste:

- Jeg er en gutt på 19 år. Når jeg drar meg selv gjennom håret og det er ikke uvanlig at det ligger en 10-15 hårstrå i håndflaten, sånn skal det vel ikke være?

- Jeg er en 18 år gammel gutt som i lengre tid (cirka 2 år) har hatt et høyt hårtap. Håret på toppen av hodet har blitt veldig tynt og lyst. Hårtap ligger i familien, men å ha måne i en alder av 18 år er vel altfor tidlig...? Hva kan jeg gjøre?

Lommelegen har fått inn bortimot 200 spørsmål fra lesere som er fortvilet over at de mister håret sitt.

Les også: Hjelp, jeg mister håret

Vanlig med tidlig hårtap

Lommelegen kan ikke annet enn å fortelle at dette er sånt som kan skje, og det er slettes ikke uvanlig.

- Det er ikke uvanlig at mannlig type hårtap starter tidlig hos noen. Så mange som 40 prosent av menn under 35 år har allerede begynt å bli tynne i håret, skriver Ole Rørdam, tidligere hudlege i Lommelegen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Arv spiller en vesentlig stor rolle når det gjelder hårtap.

- Hvis det er mange i din familie med hårtap støtter det antagelsen om at dette er mannlig type hårtap. Mannlig type hårtap er årsaken til hårtap hos cirka 95 prosent; av menn.

Men det er også sykdommer som kan gi hårtap.

Sykdom som gir hårtap

Alopecia areata er en autoimmun sykdom som gir flekkvis hårtap. Noen former for lupus (revmatisk sykdom) kan også gi arraktige forandringer og hårtap. Man ser også hårtap ved sykdom i skjoldbruskkjertelen ved lav blodprosent og ved alvorlige sykdommer som kreftsykdom eller behandling med sterke medisiner som cellegift. Også lavt stoffskifte, lave jernlagre og følelsesmessig stress kan gi hårtap.

- Av de som oppsøker hudlege på grunn av uttynning av håret, finner man en sykdomsårsak i to til fem prosent av tilfellene, opplyser Hudlegekontoret.no.

I tvil om hårtapet skyldes arv eller sykdom? Ta en tur til legen og ta en undersøkelse, oppfordrer ekspertene.

Undersøkelser og behandling

- Det kan være aktuelt å undersøke hodebunn for hudforandringer, ta en generell helseundersøkelse og ta prøver, forteller hudlege i Lommelegen, Kjetil Guldbakke.

les også: Effektivt mot hårtap

Etter en undersøkelse vil det tas stilling til om det er behov for behandling. Det finnes flere muligheter for menn, som Proscar, men Guldbakke minner om at ikke alle merker en effekt. Det finnes også et oppløsningmiddel som brukes i hodebunnen (Rogaine). Her også varierer effekten, og det kan ta mange måneder før man ser noen forandring.

- Hvis man ikke ser noen fremgang etter langtidsbruk er det ingen vits å fortsette. Da må man enten leve med hårtapet, eller vurderes for hårtransplantasjon, sier Guldbakke.

Andre muligheter er bruk av parykk eller tupé og innveving av hår.

Sex og parykker kan høre sammen, mener sexolog

Kvinner som mister hår

Kvinner kan også miste hår ofte på grunn av høye verdier av det mannlige kjønnshormonet, som ofte er genetisk betinget. De ender som regel ikke opp med store bare hårpartier, slik menn gjør, men de blir bare tynnere i håret. De kan også bruke samme oppløsningsmiddel som nevnt over. Ved graviditet kan det skje en uttynning av håret etter fødsel, men dette retter seg som regel i løpet av 3/4 år.

Når hun mister håret

Vel 400 000 norske menn og cirka 100 000 norske kvinner lider av hårtap som langt overstiger de normale cirka 100 hår om dagen, opplyser Helsenett.no.

Dette kan du prøve selv:

Kjerringråd mot håravfall (Noen har hatt god erfaring med disse rådene (men ingen av dem er vitenskapelig dokumentert!):)
  
ØlgjærRør ut en toppet teskje ølgjær i vann, morgen og kveld. Ølgjær inneholder rikelig med B-vitaminer og tas lett opp av kroppen. Den kan kjøpes i både tablettform eller pulverform, på apotek eller i helsekostbutikker.
AkupunkturSørg for at du bruker en sertifisert akupunktør.
Diverse produkter i helsekostbutikkerHer er det flere produkter å velge mellom, som Arcon Hårkur og Silicea.
Lag selvTa 3 rå egg og 1,5 neve med brakebær. Knus bærene og visp dem sammen med eggene. Masser hår og hodebunn. Sitt cirka en time eller mer. Skyll dette ut. Gjør det en gang i uken.
Olje i håretLavendel har bakteriedrepende og soppdrepende egenskaper, og kan spille en rolle ved håravfall. Urten kan også hjelpe ved flass, psoriasis og eksem i hodebunnen, samtidig som den eteriske oljen av lavendel fremmer sårheling.
ProteinbalsamNoen frisører mener det gjør susen.
Kjerringrad.com og Rolv.no