Ung mor best for barnet

Høyere alder hos gravide gir flere dødfødsler, viser en amerikansk undersøkelse. – Få barn i midten av tyve-årene, anbefaler norsk professor.

Gjennomsnittsalderen for førstegangsfødende blir stadig høyere, og det er ikke noe nytt at dette betyr flere kompliserte graviditeter. Men nå har forskere ved Yale University School of Medicine funnet ut at høy alder også betyr større fare for dødfødsel.

Studien tok utgangspunkt i mer enn elleve millioner fødsler mellom 1995 og 1997 hvor kvinnene var i aldersgruppen 15 til 44 år, ifølge nyhetsavisen Dagens Medisin. Resultatet viste at kvinner mellom 40 og 44 år har tre ganger så høy risiko for dødfødsel som kvinner mellom 25 og 29 år.

Også tynne kvinner har økt risiko for å miste barnet. Les hele saken her:

- Ikke overrasket
Seksjonsoverlege ved kvinneklinikken ved Ullevål Universitetssykehus, Bjørn Busund, er ikke overrasket over at høy alder i seg selv er en risikofaktor.

- Når kvinnene blir eldre, kan livmor og morkake være mindre egnet til å forsyne fosteret med det som det trenger mot slutten av svangerskapet, tror han.

Den amerikanske studien viser at det viktigste tiltaket for å redusere dødfødsel, er å undersøke kvinnene i uke 38. Dette er allerede standard for alle gravide i Norge, og kvinner over 40 får vanligvis enda tettere oppfølging mot slutten av svangerskapet.

- Norge er på verdenstoppen i føderesultater, og det er vanskelig å se for seg systemtiltak som kan redusere antall dødfødsler ytterligere, sier Busund.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I år dør rundt 200 barn under svangerskapet eller like etter fødselen:

- Få barn som 25-åring
Rolv Skjærven ved Medisinsk fødselsregisteret mener det spesielt er førstegangsfødende med høy alder som befinner seg i risikogruppen.

Norske kvinner nærmer seg nå i gjennomsnitt 30 år før den første fødselen. Det er fem år for sent, ifølge Skjærven.

- Kvinner bør få barn i midten av tyve-årene. Det moderne samfunnet strekker alderen for når det er naturlig å bli gravid første gang. Men med en gang vi forlater 25-årsalderen, øker risikoen for dødfødsel.

Ifølge Skjærven er sjansen for dødfødsel dobbelt så høy hos 40-åringer som hos alle yngre kvinner i Norge. Sammenlignet med en 25-åring vil forskjellen bli mye høyere.

Lurer du på hva du bør og ikke bør gjøre når du er gravid? Vi gir deg rådene: