Undom og sex: Sex er mer enn samleie!

SEX ER MER ENN SAMLEIE!

Av psykolog Elsa Almås

Tidligere undersøkelser har vist at ungdom som har et bevisst forhold til seksualiteten sin, venter lenger med sin samleiedebut. Det er kanskje klokt at ungdom tar seg god tid til å utforske seksualiteten. I denne undersøkelsen ser vi at mange tilpasser sin samleiedebut etter samfunnets regler, og debuterer i 16-17 års alderen. De som har med ungdom å gjøre, vet at det er store forskjeller når de føler seg modne nok til å dele seksualiteten sin med andre. Regler som begrenser oss i forhold til å ha sex med hverandre, er først og fremst ment å beskytte dem som ikke føler seg klare. De som er mer modne kan selvfølgelig føle at reglene er unødvendig formynderi.

For noen år siden ble det laget en undersøkelse hvor man sammenlignet skandinaviske og latinamerikanske ungdommers forhold til seksualitet. De skandinaviske ungdomsgruppene brukte minimal tid på forspill og munnsex, og mente det var tegn på seksuell frigjøring at de kunne ha samleie når de hadde lyst til det.

For de latinamerikanske ungdommene var det tabu å ha sex før ekteskapet. Dette måtte være triste greier for latinamerikanerne, tenker du kanskje. Mon tro det?
Det viste seg faktisk at de latinamerikanske ungdommene brukte masse tid og oppfinnsomhet på å utvikle erotikken gjennom blikk, berøring, dans og flørt. Dette tok de med seg inn i sitt voksne seksualliv, og hadde et stort erotisk register å spille på senere. I den skandinaviske kulturen viste det seg at seksualiteten ble en endeløs, og ganske kjedelig rekke med gjentakelser av rett på sak -sex, hvor seksualiteten begrenset seg til stimulering av kjønnsorganene.

Vi synes Hanne Grasmo har mye for seg når hun i Kjærlighetsboka setter opp følgende målsettinger som hun mener er viktige for god
seksualopplysning til unge mennesker:

1. Ungdom skal ha mest mulig, best mulig sex.
2. Alle seksuelle aktiviteter skal være 100% sikker sex.
3. Samleiedebuten skal være senest mulig.