Ulykker i fylla gir mindre erstatning fra forsikringen

Mann falt 4,6 meter, mistet delvis synet og tapte 200.000 kroner.

<B>BLIR FORT DYRT: </b>Forsikringsselskapet ditt kan avkorte erstatningen din kraftig om du var full da ulykken skjedde.  Foto: ALL OVER PRESS
BLIR FORT DYRT: Forsikringsselskapet ditt kan avkorte erstatningen din kraftig om du var full da ulykken skjedde. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Uaktsomhet» er et begrep som kan skape store problemer for deg som forsøker å få gjennom krav mot selskaper, blant annet i forsikringssaker.

For har du selv noe av skylda i skadene som oppstår, kan forsikringsselskapet avkorte erstatningen. Altså nekte å betale deg alle pengene du ellers hadde hatt krav på.

Her har du én ting som kan være uaktsomt i forsikringsselskapenes øyne: Fylla.

LES OGSÅ: Balconing ble fyllefarsott - dyrt og farlig

Fylla får skylda

En 38 år gammel mann var i 2012 på et 40-årslag på en bygdeskole. Pugging av gloser var for anledningen bytta ut med inntak av alkohol, og utover natta forsvant plutselig 38-åringen.


Han ble funnet tre timer senere, liggende bevisstløs på bakken under en veranda, med blod ut nesa og surklende pust. Helsepersonell konstatere at synet var borte fra venstre øye, hørselen borte fra venstre øre og promillen én time etter fallet på 2,02.

Ingen hadde sett hva som skjedde, og mannen husket ingenting. Nøyaktig hvordan den 174 centimeter lange mannen tumlet over det 90 centimeter høye rekkverket og falt 4,6 meter rett ned, er derfor en gåte. Men skadeforsikring-selskapet hans føler seg sikker på én ting: Fylla har skylda.

På grunn av «grov uaktsomhet» avkortet de derfor den rundt én million kroner store erstatningen med rundt 200.000 kroner. Mannen protesterte og gikk videre til Finansklagenemnda.

LES OGSÅ: Mista hele erstatningen fra reiseforsikringen, – Kunne aldri skjedd i Norge!

Får ingen hjelp

Mannen påpeker at ingen vet hva som skjedde, og at det uansett ikke burde være grovt uaktsomt å være full.

Har du skadet deg i fylla? (Avsluttet)
Bare småtterier(44%) 1015
Nei(28%) 637
Ja, kraftig(17%) 380
Drikker ikke(11%) 260
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


«Selv om nemnda er enig i det, peker nemnda på at en handling foretatt i selvforskyldt rus kan føre til at handlingen blir ansett som grovt uaktsom» skriver Finansklagenemnda i sitt vedtak, som ikke gir mannen medhold.

LES OGSÅ: Narkotika, pillemisbruk og promille er hovedårsakene til avslag på erstatning ved bilulykker

«Nemnda mener at selskapet må kunne legge til grunn at [fallet] skyldes at han mistet balansen på grunn av alkoholinntaket, enten fordi han hadde klatret opp på, satt seg på eller lent seg for langt ut over verandarekkverket».

Så ta deg gjerne en øl, men husk at erstatningen fra forsikringsselskapet i prinsippet faller med hver øl du drikker. Jo fullere du er jo større er sannsynligheten for at erstatningen avkortes, og jo høyere er også faren for at noe går galt.

LES OGSÅ: Svindler forsikringen med falske kvitteringer