Ultralyd gir flere venstrehendte

Ultralydundersøkelse i svangerskapet kan påvirke fosterets hjerne. Blant de som er ultralydundersøkt, er det flere som blir venstrehendte.

Ultralyd gir flere venstrehendte barn

Ultralydundersøkelse i svangerskapet kan påvirke fosterets hjerne. Blant de som er ultralydundersøkt, er det flere som blir venstrehendte.

Tidligere undersøkelser tyder på at ultralyd gir økt risiko for at barnet blir venstrehendt. Nå bekrefter en stor svensk undersøkelse at dette kan være tilfelle.

De svenske forskerne tok for seg 173 000 menn som ikke hadde vært utsatt for ultralyd i svangerskapet. De ble sammenlignet med 7000 ultralydbarn fra Malmø. Alle ble født på 1970-tallet, før ultralyd var innført på alle sykehus.

Tallene viser at etter innføringen av to ultralydundersøkelser i svangerskapet, var det 30 prosent flere venstrehendte blant de ultralydundersøkte, sammenlignet med den andre gruppen.

- Studien er det hittil sterkeste beviset på at ultralyd kan ha virkninger på fosterets hjerne, sier studieleder Helle Keiler, Uppsala universitet, som presenterte undersøkelsen under den store legekongressen Riksstämman i Stockholm i forrige uke. Alle som inngikk i studien var gutter, man vet derfor ikke om risikoen er den samme for jenter.

Selv om det er kjent at ultralyd kan skade biologisk vev, er det ikke endelig avklart om ultralyd i fosterlivet kan gi varige skader. Nå tror forskerne at en ultralydundersøkelse av hjernen i 17. graviditetsuke kan påvirke fosteret. Hjernen og sentralnervesystemet modnes og utvikler seg tidlig i svangerskapet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

HH, mozon.no 03.12.2001.