Vet du hva du må betale for blodslitet? Forbrukerombudet vil synliggjøre prisene. Foto: Colourbox.com
Vet du hva du må betale for blodslitet? Forbrukerombudet vil synliggjøre prisene. Foto: Colourbox.comVis mer

- Ulovlige vervekampanjer

Treningskjedene villeder kundene i kampen om å kapre dem, mener Forbrukerombudet.

Forbrukerombudet reagerer på reklamekampanjer fra både SATS og Elixia, der treningssentrene driver med markedsføring som er både villedende og mangelfull hva gjelder informasjon om priser og bindingstid.

- Vi ser alvorlig på markedsføring som kan lure forbrukere til å inngå treningsavtaler på feil premisser, sier seksjonssjef Bente Øverli.

Sier ingenting om pris

SATS fokuserer i sin markedsføring utelukkende på "gratis iPod" eller "gratis pulskokke" dersom en inngår en treningsavtale. De opplyser imidlertid ikke om hva forbrukerne skal betale, eller at de opererer med 12 måneders bindingstid for sine avtaler, hevder Forbrukerombudet.

Når vesentlige opplysninger som pris og bindingstid ikke er tatt med i markedsføringen, er kampanjen i strid med markedsføringsloven.

Her trener du billigst: Stor pristest - se hvem som vant

Sammenblanding av fakta?

- Ifølge Aftenposten i dag reagerer Forbrukerombudet på koblingen mellom tilgift og treningen og mener det ikke er tilstrekkelig kjøpsmessig sammenheng, men ifølge brevet fra Forbrukerombudet er problemet at vi ikke har opplyst tilstrekkelig om betingelsene for kjøpet som gjør at man kan velge mellom iPod eller en pulsklokke, sier informasjonssjef i SATS, Anders Grøterud, til DinSide.

Anders Grøterud er informasjonssjef i SATS
Anders Grøterud er informasjonssjef i SATS Vis mer


Øverli i Forbrukerombudet gir Grøterud rett i at det ikke er tilgift som er problemet i denne saken. Men hun oppfatter at SATS bruker lokkemidler når de fokuserer på gaven kunden får i stedet for hva treningsavtalen innebærer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi prøver å signalisere at hvis folk skal begynne å trene, så bør de få hele prisbildet før de inngår en avtale. Samtidig ønsker vi at forbrukerne skal være bevisst på konsekvensene slike avtaler får for økonomien. En treningsavtale er en relativt dyr avtale sammenlignet med andre abonnementer og avtaler forbrukerne inngår, sier Øverli.

Billigere trening? Her får du gode studentrabatter

Blir du forvirret av treningssentrenes markedsføring? (Avsluttet)
Ja, det er vanskelig å orientere seg om pris og kvalitet på de ulike stedene.(28%)
Uansett tilbud kommer jeg ikke til å melde meg inn på noe treningssenter.(24%)
Jeg bryr meg ikke - jeg er fornøyd der jeg trener i dag.(22%)
Ja, jeg føler meg lurt inn på en avtale.(18%)
Nei, jeg synes det er ryddig og enkelt å forstå.(8%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- En glipp som skal rettes opp

- For SATS er det en selvfølge å opplyse betingelser for kjøp. Dette har vi gjort systematisk i mange år og nå også på vårt trykte materiell i januar. På web-materiellet har det imidlertid skjedd en glipp som vi er i ferd med å rette opp nå. Forbrukerombudet er en vaktbikkje som gjør jobben sin. Det er vi som har gjort en glipp, så vi tar brevet til etterretning og retter opp annonsene umiddelbart, sier Grøterud.

Han synes musikk og trening hører sammen og er ikke betenkt ved å dele ut verken iPod eller pulsklokke til nye medlemmer.

- Forskning viser at musikk får oss til å yte opptil 20 prosent mer under fysisk aktivitet. Vi inviterer gjerne Forbrukerombudet til å ta turen til et av våre sentre for selv å erfare hvordan musikk påvirker treningsopplevelsen, sier Grøterud til DinSide.

Les også kommentaren: Slik vil de lure deg

Ingen bindingstid?

Når det gjelder Elixia, er det ordlyden "ingen binding" Forbrukerombudet først og fremst reagerer på. Elixia lokker kunder som meldte seg inn 3. januar med "ingen binding" og månedspris på 99 kroner i januar og februar. En slik markedsføring gir forbrukerne den klare oppfatning av at en ikke blir knyttet til en avtale utover februar, mener Forbrukerombudet.

I virkeligheten blir forbrukerne automatisk medlem dersom de ikke melder seg av avtalen innen utgangen av januar, og da mener Forbrukerombudet at bruken av "ingen binding" vil være villedende overfor forbrukeren.