Ulike typer av sykkellåser

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Vaierlåser

Vaierlåser er de enkleste, billigste og vanligste sykkellåsene. De veier lite, er enkle å bruke, men vaieren er sårbar for baufil og boltekutter. Selve låssylinderen er ofte sårbar for tenger, skrutrekkere og hammere. Stålkvaliteten i vaieren avgjør dessuten ofte om låsen er god. Få vaierlåser er FG-godkjente.

Slangelåser

Slangelåsene har et metallskall utenpå vaieren, og er regnet som sikrere enn vaierlåser. Bakdelen er at de også er tyngre. I likhet med vaierlåser er de fleksible og kan lett brukes til å låse sykkelen fast til noe. Skallet/skjellene utenpå vaieren er dessverre ofte for svake, slik at låsen likevel kan kuttes.

Bøylelåser

Bøyelåser fraktes på en holder på sykkelen. De er regnet som sikre. Gode bøylelåser tåler både baufil, boltekutter, hammer, skrujern, tang, og noen tåler også drill, spett og jekk. Bøylelåser som ikke er FG- godkjent anbefales ikke. De er dog lite fleksible. Du får bare låst ett hjul og ramma fast til en tynn gjenstand. En bøylelås i kombinasjon med en vaierlås er en god løsning for de fleste syklister.

Kjettinglåser

Kjettinglåser er enkle å bruke, men de både veier og koster mye. FG-godkjente kjettinglåser samt FG-godkjente bøylelåser er de sikreste sykkellåsene. Bruker du begge disse, har du en meget sikker løsning.

Rammelåser

En del sykler leveres med en fastmontert lås på bakgaffelen slik at bakhjulet låses. Rammelåsene er ikke spesielt sikre. De kan kappes med boltekutter, bores opp med drill, og hele låsene kan sages av sykkelrammen. Rammelåsene er enkle å betjene, og mange er FG-godkjente, men du kan ikke bruke den til å låse sykkelen fast til noe.

Kilde: Aksjonsgruppen Ikke Stjel Sykkelen Min! (AISSM)