Ukas platekjøp

Et dypdykk ned i de nyeste plateutgivelsene, og vi har kommet opp med følgende musikkanbefalinger for helga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CD: Norsk Utflukt - "Det Blå Arret"

image: Ukas platekjøp

Dette er definitivt ukas pliktkjøp. Treffsikker 'talking blues' med popfølelse snakket, sunget og spilt av Lars Saabye Christensen, Kåre Virud, Baard Slagsvold og Tore Wildhauer. Grunnstemningen er blåere enn blå, og tekstene kretser rundt de dagene da livet ikke smiler til deg, men ler av deg.

image: Ukas platekjøp

Som i romanene er Saabye Christensen opptatt av de som ikke alltid lykkes, for eksempel i nøkkellåta Tida Som går: "jeg synes jeg hører noen komme opp trappa / men det er bare tida som går". Best er sorgmuntre Postbudet og fengende Hawaii, der Saabye og Virud veksler mellom sang og lesing.

I Mannen På Trappa får vi vite at "trærne på Briskeby har tent lightere av løv / og øverst i spiret sitter Gud og tørker støv". Og Minibar Blues er en roman. Bli med på utflukten!

Billligst over disk: 149,50 hos Akers Mic og Platekompaniet.
Billigst på nett: 174,50 hos Akersmic.no, 179,- hos Zailor.no.

*

CD: "by:Larm - 5 år"

image: Ukas platekjøp

by:Larm feirer femårsjubileet med denne samleplata med den beste larmen, og den funker faktisk som en kraft-kavalkade over den beste nyere, norske musikken. Abel, Briskeby, Big Bang, Röyksopp, Kaizers, Lerche, St. Thomas, Kings of Convenience, Madrugada, Tungtvann og enda flere. Befriende fritt for spekulativ kommerspop.

image: Ukas platekjøp

Samlingen viser også at ikke alle gullkornene oppdages på by:Larm. Verken Lene Marlin, Margarets eller Poor Rich Ones er her. Med skiva følger en ekstra CD med "det beste fra årets by:Larm". Utrolig mye flott der, særlig Fountainheads, Gåte og Ethnobabes. Vi savner likevel Surferosa samt Askil Holm, som "vant" årets by:Larm. Uansett en flott utgivelse.

Billigst over disk: 149,50 hos Platekompaniet.
Billigst på nett: 169,90,- hos Freerecordshop.no, 177,- hos Zailor.no.

*

CD-single: Kaizers Orchestra - "Død Manns Tango"

image: Ukas platekjøp

Kritikerelskede Kaizers Orchestra viser her at de har mer på lager. Singelen har tre låter, og ingen av dem er med på debutplata. Fyllstoff? Neida. I stedet får vi enda mer sigøyner-inspirert musikk med trekkspill, kontrabass, pumpeorgel og cello. Og oljefat.

image: Ukas platekjøp

Død Manns Tango er en relativt konvensjonell rocklåt med en flott melodi. Og en tanke roligere enn de andre to på singelen. Katastrofen er en mer sigøyner-inspirert låt, som ikke har verdens beste melodi, men likevel låter ganske tøft. Sigøynerblod er en ultrafengende party-affære med mørk tekst. Ikke rart at låta er en live-favoritt. Vorspiel neste!

Billigst over disk: 29,00 hos Free Record Shop og Hysj!Hysj! eller 149,50 for singel + Kaizers debutplate hos Platekompaniet og Hysj!Hysj!
Billigst på nett: 29,- hos Freerecordshop.no, 169,90 for CD+single hos Freerecordshop.no.

*

CD: Big Bang - "Frontside Rock'n' Roll"

image: Ukas platekjøp

Big Bang er et formidabel liveband, som ofte imponerer med tett og fandenivoldsk samspill. Energien er ikke alltid like enkel å overføre til plate. Her klarer de det bedre enn før. Det funker nemlig bedre enn på den forrige skiva, Clouds Rolling By. Den som ikke får rockefot av BigBang, begynner å bli gammel.

image: Ukas platekjøp

Bandet er et fenomenalt rockmaskineri, og noe av livefølelsen fra konserter er blitt med over. Melodiene er gode og vitner om kurant håndverk. Likevel ingen Girl In Oslo å finne her, og det er jo alltid en bakdel. Nyskapende kommer BigBang antagelig aldri til å bli, og bandet appellerer derfor til de som liker 70-tallsrock.

Billigst over disk: 149,50 hos Platekompaniet.
Billigst på nett: 159,90 hos Freerecordshop.no.

*

CD: Compay Segundo - "Duets"

image: Ukas platekjøp

En av de på forhånd meritterte i Buena Vista Social Club-gjengen. Derfor er noen av disse innspillingene gamle, mens andre er spilt inn de siste årene. Og få, om noen, andre 94-åringer kan levere noe tilsvarende. Er det den friske karibiske lufta som holder dem så friske? Eller sigarene?

image: Ukas platekjøp

Uansett alder er Compay Segundo en fremragende sanger. De 16 duettene her lever ingen tvil om det, særlig i Morir de Amor med Charles Aznavour (!). Baby Keep Smiling med Lou Bega er også sjarmerende. Likevel er ikke alt glitrende, og enkelte av låtene virker litt uinspirerte. Buena Vista-magien er ikke her, og man får av og til følelsen av det skal cashes inn på suksessen. En plate for de rolige kveldene.

Billigst over disk: 149,50 hos Platekompaniet.
Billigst på nett: 153,- hos Amazon.co.uk, 178,- hos CDon.com.

NB: Alle priser i nettbutikker gjelder ved kredittkortbetaling og er inkludert frakt.