Ufrivillig barnløshet hos kvinner

Er det slik at dere ikke får barn ? Hver måned har dere ventet. Du som er kvinne har kjent etter i kroppen din om noe skulle være annerledes - litt mer spreng i brystene kanskje. Enkelte ganger har du gått flere dager over tiden og tenkt at NÅ! Men så har mensen kommet og gjort alle håp til skamme.

Ufrivillig barnløshet hos kvinner
Er det slik at dere ikke får barn ? Hver måned har dere ventet. Du som er kvinne har kjent etter i kroppen din om noe skulle være annerledes - litt mer spreng i brystene kanskje. Enkelte ganger har du gått flere dager over tiden og tenkt at NÅ! Men så har mensen kommet og gjort alle håp til skamme.

Av lege og sexolog Esben E.P. Benestad

La ingen si at dette er betydningsløst, at det likevel er så mange barn på kloden, at fremtiden ser så mørk ut at det nok var best om vi ikke satte nye barn til verden og så videre. Jeg har ofte nok sett hvor dypt barneønsket sitter hos mange mennesker, til å forstå at behovet ikke uten videre kan avvises. Det dreier seg dypest sett om livets egen lengsel etter liv. Det dreier seg om bekreftelse av ekte kjærlighet og om å få seg selv bekreftet som mann eller kvinne: Men mye kan gå galt, og ti prosent av alle parforhold er faktisk ufrivillig barnløse.

Er du kvinne skal du kunne motta sæd. Det betyr at avleveringen av sæden må kunne foregå under gode betingelser. Noen kvinner strammer skjedeåpningen til i en slik grad at penis ikke kommer inn en gang, andre er plaget av tørrhet eller infeksjoner slik at samleiene og sædavleveringene blir ufullstendige og smertefulle.

Etter avlevering skal sædcellene, som det skal være omtrent 60 millioner av, finne veien til egget. Veien må være åpen og føreforholdene av en slik karakter at sædcellene ikke blir stående å stange. Infeksjoner eller andre forandringer i livmorhalsen kan stoppe sæden før den får egg i sikte. Egglederne - møtestedet - for egg og sæd kan være mer eller mindre tillukkede på grunn av arr etter infeksjoner. Da uteblir møtet, og om det likevel, tross vanskeligheter skulle finne sted, vil det befruktede egget ha lett for å feste seg i selve egglederen i stedet for å ta veien tilbake til livmoren.

Tidvis er det slik at de gode 6o millioner sædceller stiller nær møtestedet, men takk skal du ha - her var ingen hjemme. Hos noen kvinner modnes og frigjøres det ingen egg. Årsaken kan være at de allerede i utgangspunktet hadde få eller ingen, eller at beskjedene ovenfra ikke virker.

Egg modnes nemlig ved at hormoner som produseres i hypofysen - en kjertel nær hjernen - når frem til eggstokkene i en spesiell rekkefølge. Dersom kvinnen ikke har det bra, er stresset, syk eller utilpass, blir hormonbalansen gal og eggløsningen uteblir. Det samme skjer om hun blir for mager. Kvinnekroppen må ha fett for å kunne fungere som en kvinnekropp. Det der kan være et tankekors for dem som bestemmer hvordan vi helst skal se ut!

For at befruktningssystemet skal virke inni oss, må mange andre forhold i kroppen også fungere. Skjoldbruskkjertel og binyrer må være i orden. Infeksjoner og annet som forstyrrer enten kjønnorganene eller kroppen som helhet, vil også forstyrre befruktningsmulighetene.
Det er mye som kan gå galt, men ofte kan det også rettes på. Både når det gjelder avlevering av sædceller, deres mulighet for å finne egget på riktig tid og riktig sted, og når det gjelder eggets modning og frigjøring, kan disse prosessene påvirkes både ved hjelp av medisiner og kirurgiske inngrep.

Glem bare ikke å ta vare på følelsene og det psykologiske velværet. Det har også en stor betydning og blir rett ofte forsømt når legevitenskapen går inn i en ufruktbarhetsutredning med alle sine tekniske hjelpemidler. Ikke gi deg før du vet hvorfor nettopp du ikke klarer å bli mor!
Lykke til!

mozon.no 29.11.01