Uflaks gjør deg syk

En av fire briter mener det er skjebnen som avgjør om de får kreft. - Uflaks er den viktigste årsaken til nesten all sykdom, mener en norsk lege.

Når du får kreft, er det fordi skjebnen har bestemt det. Du kan ikke selv redusere risikoen for å bli rammet av sykdommen.

Det svarte hele 27 prosent av 4000 briter i en undersøkelse utført av Cancer Research UK. Dobbelt så mange røykere som ikke-røykere og flere kvinner enn menn svarte at kreft er skjebnebestemt ifølge BBC News.

Har du flaks? Eller gruer du deg til fredag 13? Les mer her:

En urettferdig verden
Også den norske legen Ståle Fredriksen hevder i sin doktoravhandling fra 2005 at sykdom i stor grad skyldes uflaks og en urettferdig verden.

Han legger ikke skjul på at det er lurt på passe på sin egen helse. Likevel mener han at trim og sunn mat betyr lite i forhold til tilfeldigheter.

- Livet ditt avgjøres ikke av om du spiser kneip eller Fedon-brød.

- Betydningen av det jeg kaller konstitusjonell uflaks, det vil si uflaks i forhold til ting du ikke kan påvirke, som fødested og foreldre, kan uten tvil tallfestes på en meningsfull måte. Slike tall er jo for eksempel sentrale i all helsepolitikk, sier han til forskning.no.

Rik og frisk? Amerikanske forskere mener familien er viktigere enn økonomi, alder eller gener når det kommer til god helse:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skremmende resultat
I den britiske er det undersøkelsen er det også stor forskjell på holdningene blant fattige og rike. Hele 43 prosent av dem som bodde i de fattigste områdene, mente kreft skyldes skjebnen, mens bare 14 prosent fra de mest privilegerte områdene mente det samme.

Dr. Lesley Walker i Cancer Research UK er skremt av resultatet fra undersøkelsen.

- Det er alarmerende at en så stor prosentandel av den britiske befolkningen ikke vet at halvparten av alle krefttilfeller kan forhindres med livsstilsendringer.

For eksempel kan både stekt kjøtt og proteiner øke risikoen for kreft.

Kan kutte risikoen
Gjennom kampanjen Reduce the Risk oppfordrer Cancer Research UK folk aktivt til å lære hvordan de skal leve et sunnere liv.

Walker understreker at vi kan redusere kreftfaren ved å slutte å røyke, passe vekta, spise sunt og trene.

- Vi kan gi folk informasjon om hvordan de kan gjøre dette, men det er bekymringsverdig at så mange mener kreft avgjøres av skjebnen, sier han.

Les også: Slik oppdager du kreft