Ufarlig vepsestikk?

Det er sjelden farlig å bli stukket av bie eller veps. Likevel; nesten hvert år er det dødsfall i Norge på grunn allergisjokk etter stikk. Doktor Bernt Rognlien gir deg råd om hva du bør gjøre hvis du har allergi, eller blir stukket på tunga eller i munnen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ufarlig vepsestikk?

Det er sjelden farlig å bli stukket av bie eller veps. Likevel; nesten hvert år er det dødsfall i Norge på grunn allergisjokk etter stikk. Doktor Bernt Rognlien gir deg råd om hva du bør gjøre hvis du har allergi, eller blir stukket på tunga eller i munnen.

Av Doktor Bernt Rognlien

Når veps, bie, klegg, mygg og maur stikker, kan du få plagsomme symptomer. Det er sjelden farlig. Men du skal kontakte lege hvis du blir stukket i munnen eller på tunga, og munnen og halsen hovner opp. Hvis du har bie- eller vepseallergi, bør du ta medisiner med en gang du blir stukket.

Om du er stukket av veps eller bie skal du holde deg i ro, reaksjonen blir kraftigere om du løper, blir svett og varm. Fjern brodden forsiktig med pinsett eller skrap den bort. Kjøl ned stikkstedet med isbit eller kalt vann. I de fleste tilfeller er det nok. Hevelsen og smertene forsvinner i løpet av noen timer. Unngå å klø på stikket. Mot smerter kan du bruke Xylocain eller lidokain som gel, salve eller liniment - det fås resept fritt på apotek. Eurax er også en salve som demper kløe og ubehag - hydrokortison salve kan også brukes. Zyrtec, Clarityn og andre allergitabletter motvirker kløe og demper allergiske reaksjoner. Aloe vera gel og calendula salve kan lindre hudreaksjonene lokalt. Alle disse medisinene fås også reseptfritt på apotek i små pakninger.

Har du fått stikk i munnen, sug på en isbit eller drikk noe kaldt for å redusere den lokale hevelsen og kontakt lege med en gang.

Er du blitt stukket av klegg, mygg eller maur, er som regel reaksjonene mindre og kun lokale. Da er det som regel mer enn nok med avkjøling eller xylocain, eurax eller hydrocortisonsalve for å dempe kløen. Er reaksjonene meget plagsomme, kan du bruke kortisonkrem 2-3 ganger daglig og i tillegg ta allergitabletter.

Eurax er har også en beskyttende effekt mot myggstikk, bruk den forebyggende i myggrike områder. Det er gjort en studie på norske rekrutter for flere år siden som viste at de som brukte Eurax forebyggende fikk betydelig færre myggestikk enn de som ikke brukte Eurax.Bi- og vepseallergi

Noen er allergiske mot insektsstikk, de kan få kraftige reaksjoner. Tegn på allergisk reaksjon er kraftig hevelse på stikkstedet eller hevelser/utslett andre steder på kroppen. Svimmelhet, kvalme, oppkast, pustebesvær, kaldsvetting eller besvimelse kan være tegn på allergisk sjokk.

Hvis du vet du er allergisk overfor bie - eller vepsestikk bør du alltid ha adrenalin-medisiner for hånden, for å unngå allergisjokk. På apotek finnes adrenalin som Epipen, som er ferdig til bruk i en penn, den brukes på samme måte som sukkersykepasienter setter insulin med insulinpenn. Epipen finnes i doser både for barn og voksne. Er du allergisk kan du få legen din til å skrive resept, så du alltid kan ha adrenalin med deg når du er på tur eller er ute og reiser.

Adrenalin er førstevalget hvis du vet du er allergisk for bie - eller vepsestikk. Det bør settes så raskt som mulig etter du har fått stikket for å unngå allergisjokk. Når det er satt kan du i tillegg ta allergitabletter/antihistaminer eller kortisontabletter hvis legen din har skrevet ut det til deg. Deretter bør du alltid oppsøke lege for å få vurdert om du bør innlegges på sykehus til observasjon eller trenger mer medisiner. Venner og familie som er sammen med deg på reise eller tur bør også lære å sette adrenalin og informeres om at du er allergisk.

Hos bi- og vepseallergikere kan allergisk sjokk utvikle seg dramatisk etter et stikk. Det starter med at blodårene i huden utvider seg og huden blir varm, senere kan huden bli klam og man kaldsvettee, det blir blodtrykksfall, bevisstløshet kan inntre og hjertets pumpefunksjon kan svikte. Det kan også oppstå alvorlige pustebesvær med hevelser i strupen og luftveiene eller utvikle seg til livstruende lungesvikt. Ved tegn på allergisjokk skal pasienten legges ned med føttene hevet og adrenalin skal settes så raskt som mulig for å hindre utvikling av alvorlig allergisjokk. Er vepsestikket i en arm eller ben, er det best å sette adrenalin ovenfor eller mer sentralt for stikkstedet. Det kan også legges på en tournikè sentralt for stikkstedet. Deretter skal pasienten transporteres raskt til sykehus, og overvåkes med hensyn på respirasjon, sirkulasjon og bevissthet.

Dessverre er det nesten hvert år dødsfall på grunn av allergisjokk etter bie eller vepsestikk i Norge.

Tilrettelagt av Hege Eilertsen
Mozon, oppdatert 08.08.2002