Uendret styringsrente

Dagens rentemøte gikk som forventet. Dermed forblir styringsrenta på 0,75 prosent.

<b>STYRINGSRENTA:</b> Sentralbanksjef Øystein Olsen varslet om uendret styringsrente på torsdagens rentemøte. Her fra rentemøtet i september. Foto: NTB SCANPIX
STYRINGSRENTA: Sentralbanksjef Øystein Olsen varslet om uendret styringsrente på torsdagens rentemøte. Her fra rentemøtet i september. Foto: NTB SCANPIXVis mer

Før torsdagens rentemøte forventet økonomene en uendret styringsrente fra Norges Bank, og flertallet i DNs rentepanel var blant dem som frarådet kutt.

I dag kunne sentralbanksjef Øystein Olsen oppfylle ønsket fra økonomene.

Dermed forblir styringsrenta på 0,75 prosent, som renta ble satt ned til ved forrige rentemøte i september.

LES OGSÅ: Bør du binde lånet i 20 år?

Begrunnelsen fra Norges Bank

– En samlet vurdering av ny informasjon tilsier at styringsrenten holdes uendret på dette møtet, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i en pressemelding.

Norges Bank viser blant annet til fallet i oljeprisen og nedgangen i oljeinvesteringene som gradvis kommer til syne, en økning i arbeidsledigheten, og et noe lavere varekonsum blant husholdningene. Samtidig har de forventede styringsrentene hos Norges handelspartnere også falt noe samlet sett.

På den andre siden har kronekursen vært svakere enn lagt til grunn. En mer ekspansiv finanspolitikk vil bidra til å holde etterspørselen etter varer og tjenester oppe, tror sentralbanken.

Samtidig har prisveksten har vært som anslått i slutten av september, begrunner altså Norges Bank dagens beslutning.

Kommer det et rentekutt?

Så gjenstår det å se om renta går ned ved neste rentemøte i desember, slik enkelte økonomer har anslått.

Norges Bank selv har i sin Pengepolitiske rapport nummer 3, som ble lagt fram i september, anslått at styringsrenta vil ligge godt under 1 prosent ut 2018.

Hva med boliglånsrenta?

Allerede samme dag som styringsrenta ble satt ned i september, gikk flere av bankene ut og varslet at også ville kutte i sine boliglånsrenter.

Med tanke på renteprognosene fremover, er det sannsynlig at flere banker vil følge etter og justere ned sine renter. Skjer det ikke noe på den fronten i din bank, bør du vurdere å bytte bank, eller forhandle med banken du er kunde i.

Se også hvordan du kan spare mange tusen på boliglånet