Sentralbanksjefen overrasker ikke. Det bør være godt nytt for lånekunder. Foto: Per Ervland
Sentralbanksjefen overrasker ikke. Det bør være godt nytt for lånekunder. Foto: Per ErvlandVis mer

Uendret styringsrente fra Norges Bank

Renten holder seg på samme nivå fra sentralbanken, og slik vil det bli lenge.

– Både inflasjonen og veksten i norsk økonomi har vært litt svakere enn ventet. På den andre siden fortsetter husholdningenes gjeld og boligpriser å stige mer enn inntektene. Derfor holdes styringsrenten uendret, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i en pressemelding fra Norges Bank.

Gladmelding for lånekunder til tross: Det er ikke gitt at banken beholder dagens lave rentenivå, selv om sentralbanken ikke øker sin styringsrente.

Bekymret? Slik tar du grep mot høyere rente

Vil holde seg lav lenge

Styringsrenten fra sentralbanken er lav fordi prisveksten er lav og fordi rentene ute er svært lave. Norges Bank mener også at det er utsikter til at inflasjonen ikke vil stige veldig fremover.

– Analysene tilsier at styringsrenten holdes lav lenger enn tidligere antatt. Første renteøkning anslås nå å komme våren 2014, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Under to prosent frem til sommeren

Hovedstyret har på møtet vedtatt at styringsrenten bør ligge i intervallet 1–2 prosent i perioden fram til neste rapport legges fram 20. juni 2013, med mindre norsk økonomi blir utsatt for nye store forstyrrelser.

Det betyr en fortsatt lang periode med lave renter på penger bankene låner fra Norges Bank. Det betyr også at de bankene som nå setter opp utlånsrentene ikke bør få gjøre det uten motstand.

Setter banken opp renten? Du trenger ikke finne deg i det!

Artikkelen fortsetter under annonsen