Ubrukelige allergitester

Har du testet deg for allergi? Og ikke blitt bedre? - Folk har altfor stor tillit til at en enkel allergitest kan stille riktig diagnose, sier overlege Ragnhild Halvorsen

Kløende eller rennende nese og øyne, nysing, utslett, hodepine, ansiktshevelser, pustebesvær og sår hals kan være symptomer på allergi. Og stadig flere oppsøker lege for å ta en allergitest eller kjøper en test på apoteket.

- En blodprøvetest eller prikktest viser en immunologisk reaksjon, men stiller ingen riktig diagnose, sier overlege Ragnhild Halvorsen ved Voksentoppen astma og allergisentertil Mozon.

Gjennom en prikktest kan legen finne ut om pasienten har allergi antistoffer (IgE) i huden sin.

Lite pålitelige
Ifølge Halvorsen er effekten av testene som brukes, ikke godt nok dokumenterte.

- Å sette riktig diagnose på en som kan ha allergi er ingen enkel sak, heller ikke for en lege. I dag bruker mange leger og alternative behandlere tester som ikke er vitenskapelig bevist. Det kan være ulike celletester eller blodprøvetester, sier hun.

Hun mener at barn eller voksne som har mistanke om allergi, bør undersøkes grundigere i helsevesenet.

- Faren ved bruk av slike tester er at folk begynner å behandle seg selv, og at man overser alvorlige sykdommer, sier hun.

Slitsomme dietter
Halvorsen får støtte av fagsjef Tonje Waaktar Gamst i Norges Astma og Allergiforbund, som mener en test kan gjøre vondt verre.

- Dersom man stiller en diagnose basert kun på en test og setter i gang med dietter som gjør hverdagen vanskelig svært vanskelig, blir kanskje botemiddelet mer plagsomt enn eventuelle plager, sier hun til Mozon.

Waaktar Gamst mener en test må settes inn i en sammenheng med symptomer og i samråd med lege.

- Omfattende dietter hvor man fjerner mange viktige matvarer er slitsomme å leve etter og ikke alltid noe pluss for helsen - særlig ikke hos barn, sier hun.

Tyske forskere hevder at de har funnet frem til en test som sjekker 12 allergier på et øyeblikk, og kan hindre at mange får allergiproblemer.

 

Mozon.no, 19.09.2006