Uærlige studenter avslørt av Lånekassen

4,5 prosent har gitt feil informasjon om hvor de bor under studiene.

I gjennomsnitt fikk borteboende studenter 28.500 kroner i stipend forrige undervisningsår. Enkelte bor hjemme hos foreldrene, men oppgir at de bor borte for å jukse til seg stipend. Foto: Per Ervland
I gjennomsnitt fikk borteboende studenter 28.500 kroner i stipend forrige undervisningsår. Enkelte bor hjemme hos foreldrene, men oppgir at de bor borte for å jukse til seg stipend. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lånekassens siste bokontroll viser at 4,5 prosent av studentene som ble kontrollert, jukset til seg stipend. Dette er en økning fra forrige undersøkelse, da 3,6 prosent av de kontrollerte studentene ble tatt.

Blir man tatt, risikerer man å miste retten til støtte fra Lånekassen for godt.

>> Se den lave rente fra Lånekassen!

Risikerer å miste støtten

Det er nemlig bare studenter som bor borte fra foreldrene, som har rett til å få gjort om lån til stipend etter bestått eksamen. Dermed er det noen som oppgir at de er borteboere, selv om de faktisk bor sammen med foreldrene.

Marianne Andreassen, administrerende direktør i Lånekassen, synes økningen er uheldig, selv om den er begrenset. Hun synes det er vanskelig å forstå at studenter tar sjansen, og driver et sjansespill i forhold til eget studium.

– Blir man tatt i en kontroll, mister man rettigheter for støtte fra Lånekassen. Det vanligste er at man mister rettigheter for samme antall år som man har misbrukt ordningen, forteller Andreassen til DinSide.

Noen kan også miste rettigheter til Lånekassestøtte for alltid. Ved ekstra grove tilfeller kan man dessuten bli politianmeldt.

– Vi vil fortsette å informere, og gjennomføre kontroller. Studentene bør være klar over at de kan bli kontrollert, og avslørt, understreker Andreassen.

Les også: Du bør betale tilbake lånet med én gang etter endt utdannelse

Svindel for 72 millioner?

Ifølge Lånekassen oppga 56.000 studenter at de leide egen bolig i 2011/2012, som lå i mer eller mindre nærhet til foreldrenes bolig.

– Hvis 4,5 prosent av disse 56.000 oppga at de bodde borte for å få stipend, mens de egentlig bodde hjemme, betyr det at Lånekassen kan ha blitt svindlet for 72 millioner kroner forrige studieår, forteller Andreassen i en pressemelding.

Lederen for Norsk studentorganisasjon (NSO), Øyvind Berdal, mener tallene fra Lånekassens kontroll er betryggende.

– Rundt 96 prosent av studentene gir korrekte opplysninger. Dette viser helt tydelig at norske studenter er ærlige og ikke misbruker støtteordninger, sier Berdal i en pressemelding.

NSO mener det er riktig av Lånekassen å foreta kontroller, og at studenter som bevisst forsøker å lure til seg penger de ikke har krav på må stilles til ansvar for det.