National day in Oslo, Norway Foto: Colourbox
National day in Oslo, Norway Foto: ColourboxVis mer

Tyveritopp på 17. mai

Pass ekstra godt på mobilen og andre verdisaker.

Forsikringsselskapene og politiet anbefaler nordmenn å passe ekstra godt på mobilen og andre verdisaker på 17. mai.

– 17. mai er den dagen i året det blir anmeldt flest lommetyverier i Oslo, sier stasjonssjef Bjørn Hansen ved Sentrum politistasjon i Oslo i en pressemelding.

>> Skaff deg tyveribeskyttelse på mobilen

Økning i mobiltyverier

Stasjonssjef Bjørn Hansen påpeker at lommetyvenes metoder er svært utspekulerte, og at det gjerne går så fort at folk ikke innser hva som har skjedd før det er for sent.

– Lommetyvene er ekstra aktive på dager der det kryr av folk, og en går i kø hele dagen. Da faller konsentrasjonen. Folk avledes ved skubbing eller at man får en dytt, og i sekundene etterpå utføres tyveriene presist og lynraskt. På slike dager er det ekstra viktig å være observante. Gjør det vanskelig for lommetyver på nasjonaldagen, sier Hansen.

Også politiet i andre store, norske byer skal rapportere om en økning i antall lommetyverier, og tall fra Europeiske Reiseforsikring bekrefter tendensen.

I 2012 utbetalte de 22,3 millioner kroner i erstatning etter tyveri av mobiltelefoner. Dette er en økning på hele 27 prosent sammenlignet med i 2011.

– Det er verdt å merke seg at 64 prosent av alle tyveriene av mobiltelefoner som dekkes under reiseforsikringen skjer i Norge, sier ass. informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Slik lar vi oss lure på nettet

Pass på verdisakene

Også forsikringsselskapet Tryg varsler om økt antall tyverier på nasjonaldagen. De anbefaler at du har verdisakene på deg, helst inntil kroppen.

– Legg ikke fra deg kamera, lommebok og telefoner i barnevogn eller andre steder. Ha alle verdisakene på deg, helst inn mot kroppen. Gå heller aldri fra mobilen din på restaurantbord, tipser Monica Rimestad i Tryg.

De gir følgende tips for å unngå å bli frastjålet verdisaker på selveste 17. mai:

  • Ikke ta med deg mer verdisaker og kontanter enn nødvendig.
  • Vær klar over du kan bli observert ved minibanker og i betalingssituasjoner av personer som er ute etter å se koden din for så å stjele kortet ditt. Ikke skriv ned PIN-kodene dine, og skjul hånden når du taster koden.
  • Vær på vakt om noen prøver å avlede deg.
  • Ikke ha lommebok i håndvesken, barnevogna eller baklommen. Oppbevar penger og kredittkort inn mot kroppen.
  • Følg spesielt godt med på verdisakene når det er trengsel, for eksempel på kollektive transportmidler.
  • Hold øye med verdisakene dine til enhver tid.
  • Anmeld alltid tyveri.

Les også: Smart triks for bruk av mobilkameraet