Tyveri koster deg 2.074 kroner hvert år

Tyvene stjeler mer og mer - og det er du som sitter igjen med regninga.

<b>TYVERI:</b> Tyveri og svinn øker, og kioskene er blant de bransjene som er mest utsatt, sammen med tekstilbransjen og byggvarer. Foto: Checkpoint Systems
TYVERI: Tyveri og svinn øker, og kioskene er blant de bransjene som er mest utsatt, sammen med tekstilbransjen og byggvarer. Foto: Checkpoint SystemsVis mer

Nøyaktig hva tyven på bildet ovenfor gjør, kan du se i videoen lenger ned på siden. Ifølge en fersk tyveri-rapport, Global Retail Theft Barometer (GRTB) fra Checkpoint Systems, stjeles det stadig mer varer fra detaljhandelen. Fra juli 2010 til juni 2011 ble det stjålet for 703 milliarder norske kroner over hele verden.

Bare i Norge ble det stjålet for 3,7 milliarder kroner, som utgjør 2.074 kroner i merutgifter per år for hver familie i Norge.

- Hver eneste nordmann må ta den kostnaden på 2.074 kroner årlig, sier Morten Henriksen i Checkpoint Systems Norge.

– Hvordan skjer dette, hvordan blir vi pålagt den ekstra kostnaden?

– Det skjer i form av økte priser i varehandelen, sier Morten Henriksen til DinSide.

– Det er slik at alle konkurrerende kjeder ønsker å være mest mulig konkurransedyktig, de vil være mer konkurransedyktig på pris, og hvis svinnet går ned så vil prisene gå ned, sier Henriksen videre til DinSide.

NB! Magnetstripen dør i desember


– En kjempeutfordring

I Norge har svinn og tyveri økt med 7,1 prosent sammenliknet med året før, slik at det i Norge er et svinn fra detaljvarehandelen på 3,7 milliarder norske kroner. Dette utgjør 1,35 prosent av de norske butikkebes omsetning i denne perioden.

- Vi ser en økning globalt, europeisk og også i Norge. Spesielt overfor organisert kriminalitet har vi en kjempeutfordring, sier Henriksen.

Ansatte stjeler større verdier

I Norge er det butikktyveri som utgjør den største andelen av svinnet, med 49,3 prosent av det totale svinnet. Bedriftenes egne ansatte står også bak en god del av svinnet: Hele 28,1 prosent av svinnet skyldes tyveri begått av ansatte.

– Hvem er den ansatte som stjeler?

– Det er butikkmedarbeideren, det er lagermedarbeideren, det kan være alle som jobber i en kjede, det kan også være på toppnivå, det kan være alle, hver ansatt har forskjellig mulighet for å stjele, sier Henriksen til DinSide.

Butikktyvene kan fanges opp av alarmene, men det kan være vanskelig å avdekke svinn i egne rekker.

– Det er klart at det er mer utfordrende å avdekke svinn blant egne ansatte, dette kan gjøres på flere måter, blant annet med sivile vektere, forteller Henriksen.

Ansatte stjeler for mer enn det en ekstern tyv gjør. Ifølge tall fra GRTB stjeler bedriftens egne ansatte for 10.023 kroner, mens eksterne tyver stjeler for 1.193 kroner. Dette er per tyv, i norske kroner.

Økning i organisert kriminalitet

Ifølge Henriksen er den organiserte kriminaliteten sterkt økende, og er en av årsakene til at butikktyveriene har økt.

– Vi ser at den organiserte kriminaliteten, altså de som aktivt går inn for å stjele i en butikk, øker på globalt nivå, europeisk nivå og også i Norge, forteller Henriksen til DinSide. Vi har også lest mye i media om TVer og motorsager under kjolene, og arbeidere i bygg- og anlegg som bytter ut verktøyet sitt på jobben, sier Henriksen videre.

>>> Se også hvordan svindlere overnatter i butikkene

Se video av tyvenes triks:
Dette er mest populært blant tyvene

– Tekstil er svært svindelutsatt, vi ser også at kioskvarer har store problemer med svinn, og også byggvare, sier Henriksen.

 • Barberblader/barberingsprodukter
 • Kosmetikk, ansiktskremer og parfyme
 • Smartphones og elektroniske gadgets
 • Alkohol
 • Ferskt kjøtt/dyr mat
 • Elektroniske tannbørster
 • Elektroniske overvåkingssystemer
 • Barnemat
 • Kaffe
 • DVD’er og elektroniske spill
 • Moteartikler, spesielt kjente merkevarer, lærprodukter, håndbagger og tilbehør.
 • Sportsutstyr,- klær,- og –sko
 • Elektronisk utstyr av ulik art
 • Merkesolbriller og -klokker