Tyvenes nye triks

Det stjeles for rundt fem milliarder kroner i norske butikker. Barbersaker er mest pop.

<b>MEST POP HOS TYVENE:</b> Barbersaker - som eksempelvis Gilette barberblad, er det som er mest populært hos tyvene. Foto: Colourbox.com
MEST POP HOS TYVENE: Barbersaker - som eksempelvis Gilette barberblad, er det som er mest populært hos tyvene. Foto: Colourbox.comVis mer

Hvert år stjeles og forsvinner det varer for i overkant av 19 milliarder kroner fra nordiske butikker. Bare i Norge er svinnet totalt på rundt seks milliarder, og i underkant av fem milliarder av dette er tyveri gjort av ansatte og kunder.

Dette ifølge en fersk undersøkelse gjort av det britiske Centre for Retail Research, på oppdrag for norske Infratek. Infratek leverer sikkerhetsløsninger blant annet til detaljhandelen.

– Den totale svinnandelen er ganske stabil fra foregående år, men det vi ser at at andelen som kunder utgjør øker. Der er Norge litt i særklasse, for vi ser at 54 prosent av de totale tyveriene utgjøres av kunden, sier Roy Tuhus, nordisk direktør for produktledelse og forretningsutvikling i Infratek, til DinSide.

Mye av denne økningen i svinn og tyverier kan ifølge Tuhus forklares ut fra økende organisert kriminalitet. Dessuten blir tyvene stadig smartere og mer utspekulert.

– De utfordrer de tekniske løsningene som butikkene setter inn, forteller Tuhus.

Noe av det man ser stadig mer av, er metallfoliekledde klær og vesker.

Smart tjeneste tar bilde av tyven som har stjålet mobilen din!

Preparerte klær og mer brutalitet

Roy Tuhus, nordisk direktør  produktledelse og forretningsutvikling i Infratek Sikkerhet. Foto: Infratek
Roy Tuhus, nordisk direktør produktledelse og forretningsutvikling i Infratek Sikkerhet. Foto: Infratek Vis mer


– Det vi har sett spesielt de siste årene er en kraftig økning av det vi har hatt i mange år, nemlig i preparerte vesker og preparerte klær. Dette vil si metallfoliekledde vesker og frakker, det øker ganske kraftig i omfang. Vi ser også at man utsetter seg for større fare ved å gå inn og manipulere på varene, man manipulerer på brikker og etiketter som sitter på varene. Vi ser også sjokkbrekk i åpningstiden, hvor organiserte bander kommer inn i butikkene, forsyner seg med det de vil ha, truer betjeningen og forsvinner ut i det store intet, forteller Tuhus til DinSide.

Tekniske løsninger som metalldetektorer settes ut ved bruk av metallfoliekledde klær og vesker.

Den organiserte kriminaliteten blir også stadig mer mer rå og brutal, som også tidligere svinn- og tyveriundersøkelser har vist.

Bander som truer betjeningen er noe man særlig har sett på vei inn i Sverige. Bandene går inn i butikkene og plukker de varene de skal ha, tar med dette til kassen, og etter at betjeningen har fjernet alarmen, drar de frem våpen som de truer betjeningen med - og forsvinner så ut av butikken.

– Dette ser man mye av i Sverige, og dette er helt klart ting som kommer til å dukke opp i det norske markedet også, sier Tuhus.

Ifølge Infrateks undersøkelse, opplevde 27 prosent av butikkene økende organisert kriminalitet.

Tyverisamarbeid mellom ansatte og kunder

Ifølge Tuhus har svinntallene tidligere vært litt mer jevnt fordelt mellom kundene og de ansatte. Det er nemlig også slik at butikkpersonalet står for en stor andel av butikkenes svinn. Ifølge Infrateks undersøkelse, er det norske butikkansatte som stjeler mest i Norden, sammenliknet med ansatte i være nordiske naboland.

– Vi ser også et økende antall i samarbeid mellom tyvene og de ansatte. Her får ansatte hjelp fra noen utenfra med å ta ting ut av bedriften. For eksempel gjøres dette ved at ting ikke slås inn i kassen, eller at de slås inn med en lavere pris, forteller Tuhus.

Ifølge undersøkelsen opplever nesten halvparten av den nordiske detaljvirksomheten at ansatte samarbeider med kunder om å stjele.

Norske butikkansatte stjal for den høyeste gjennomsnittverdien sammenliknet med de andre nordiske landene (drøyt 2.400 kroner), mens danske ansatte stjal for minst - cirka 1.800 kroner.

Totalt ble nesten 4.000 butikkansatte i Norden tatt for å stjele i perioden som er omfattet av undersøkelsen, som er fra juli 2012 til juni 2013.

Dette vil tyvene ha

52 prosent av svinnet i nordiske butikker, skjer på grunn av butikktyveri. Ansatte som stjal stod for drøyt 29 prosent av svinnet, mens 19 prosent av svinnet skyldes administrative feil.

Som nevn over er norske ansatte på svindeltoppen - i egenskap av at dette er de som stjeler mest fra arbeidsgiveren sin.

Nåpr det kommer til gjennomsnittsverdien som butikktyvene stjeler for, er Island på topp. Gjennomsnittsverdien som pågrepne butikktyver stjal for er 508 kroner på nordisk basis.

De mest populære varene blant butikktyvene, er barberprodukter.

Datatilbehør, inkludert minepinner, utgjør 4,2 prosent, og klokker 3,8 prosent.

Det totale svinnet i nordiske butikker er på 19 milliarder. 12 milliarder er fysiske varer og 1,5 milliarder er kontanter.