Tyttebær mot feber og smerte

Tyttebær har i alle tider blitt spist av folk som ferdes i skog og mark. I folkemedisinen har bærene og saft fra bærene blant annet blitt brukt som et middel mot feber og smerte.

Friske tyttebær inneholder rikelig med benzosyre og betydelige mengder salisylsyre. Innholdet av salisylsyre forklarer bruken ved feber og forkjølelse fordi salisylsyren virker både febersenkende og smertestillende. Tyttebærsaft er derfor noe man kan ty til ved lettere febersykdommer med smerter. I tillegg gir det ekstra væsketilførsel - som er viktig ved febersykdommer.

Innholdet av benzosyre gjør at tyttebær er nærmest selvkonserverende. Bærene kan røres evt. gis et lite oppkok og has i helt rene krukker eller glass. I gamle dager var det vanlig å lagre tyttebærene hele på krukker med litt vann over, eller å røre tyttebærene i krukker og så ha vann over for å unngå at de ødelegges hvis det kom luft til. På grunn av benzosyren som både har god bakteriedrepende effekt og god soppdrepende effekt, kunne tyttebær holde seg lagret i årevis på denne måten. Mørkt og kjølig og uten lufttilgang.

Innholdet av benzosyre forklarer også bruken ved trøske og sår i munnhulen. Trøske er en soppinfeksjon som hemmes av benzosyre og tyttebærsaft. Bærene har derfor også god effekt ved infeksjoner i fordøyelsen og ble i gamle dager også brukt ved lokale sårinfeksjoner.

Ny forsking har også vist at tyttebær som blåbær, molter og flere andre ville bær, inneholder riklig med planteantioksidanter som beskytter mot både kreft og hjertekarsykdommer og kan være viktig for å redusere aldringsprosesser i kroppen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bladene til tyttebærplanten inneholder stoffer som virker kraftig desinfiserende i urinveiene. Disse stoffene, arbutin og acetylarbutin, virker desinfiserende i urinveiene hvis urinen gjøres lett basisk. Det er lett å gjøre ved enten å ta bikarbonat eller bare spise frukt og grønnsaker noen dager. Te av tyttebærblad har da en kraftig og god urindesinfiserende virkning, som kan ta knekken på de fleste urinveisinfeksjoner hvis den kombineres med et kosthold som gir basisk urin eller at man tar bikarbonat for å gjøre urinen basisk. Bladene til melbær som ligner på tyttebær er mest kjent for denne bruke ved urinveisinfeksjoner. Melbær inneholder mer arbutin enn tyttebær, men innholder også mer garvestoffer som dessverre ofte gir forstoppelse som bivirkning. Te av tyttebærblad er derfor et godt alternativ til melbær, det gir mindre bivirkninger men må brukes i noe større doser ved urinveisinfeksjoner.

Mozon.no, 30.08.01