Tynt forsvar mot kjønnsykdommer

Kondomene blir tynnere enn noen gang. Det nye kondomet Zenith er bare 0,035 millimeter tykt – nesten halvparten av vanlige kondomer.

- Nå finnes det ikke lenger noen grunn til å ikke bruke det, mener RFSU, som står bak nyvinningen.

- Vi nordmenn må bli flinkere til å beskytte oss selv og våre partnere, og kondom er det eneste prevensjonsmiddelet for å hindre smitte. Når kondomet nå blir så tynt at det nesten ikke merkes, finnes det ikke lenger en grunn til ikke å bruke det, sier daglig leder Tone-Berit Lintho i RFSU til Newswire.

Slappest i Norden
I en stor undersøkelse RFSU har gjort i Norden, kommer norske ungdommer på jumboplass i kondombruk. Mens hele 75 prosent sier de foreslo for partneren å bruke kondom, oppgir bare 17 prosent at de faktisk brukte prevensjonsmiddelet.

Samtidig er kjønnssykdommene på fremmarsj. I fjor ble det registrert 238 nye hiv-tilfeller i Norge, det høyeste noen gang. Klamydia økte med 1100 flere tilfeller enn året før, i alt 16.000.

- Kondomet er laget av polyuretanplast, et materiale som leder kroppsvarme veldig godt. Dette er jo en varmende måte å gå vinteren i møte på, sier Lintho.

For riktig å understreke den opphetende evnen, er kondomet oppkalt etter varmen som oppstår når solen står på det høyeste - i senit.

Uten lukt
Til tross for at kondomet er betydelig tynnere, tåler det de vanlige påkjenningene. Ikke mindre enn 20 liter luft kan pumpes inn i det uten at det sprekker, og det kan tøyes sju ganger sin egen lengde. Dette er kravene RFSU setter til alle kondomene de tester, og faktisk enda høyere enn vanlige ISO-standarder.

Polyuretanplast er et høyteknologisk og miljøvennlig materiale som gjør kondomet luktfritt. Det finnes heller ikke lateks i materialet, og det er gode nyheter for lateksallergikerne.

 

Mozon.no, 19.10.2004