- Tykke venner gjør deg fet

Har du tykke venner og slektninger? Da er det stor risiko for at du selv også blir tykk, hevder forskere.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Overvekt kan nemlig spre seg fra person til person, som en forkjølelse. Det sosiale nettverket ditt kan rett og slett være avgjørende for vekta di, ifølge en ny studie.

Det er ikke det at overvektige og ikke-overvektige personer finner andre like personer å være sammen med, forklarer medforfatter Nicholas Christiakis til Reuters Health.

Les også: 30 slankemyter som ikke virker:

- Det ser heller ut til at en person som blir overvektig faktisk forandrer oppfatningen av hva som er en akseptabel kroppsstørrelse. Folk begynner å tenke at det er greit å være stor siden de rundt dem er større, og denne oppfatningen sprer seg, sier Christiakis.

57 prosent større risiko
Forskerne har fulgt mer enn 12.000 personer i 32 år. Kroppsmasseindeks (BMI) ble regnet ut og forskerne lagde avanserte statistiske tester som ble brukt til å avgjøre hvordan vektøkning hos en venn, søsken, ektefelle eller nabo påvirket deltagernes egen vekt.

Holder du mål? Regn ut din BMI her:

Resultatene viser at når en person blir overvektig, ser det ut til at risikoen skyter i været også for de nærmeste. Sannsynligheten for at deltagerne ble tykke økte med hele 57 prosent hvis de hadde en venn som ble overvektig.

Hvis et søsken eller en ektefelle ble overvektig, økte risikoen med henholdsvis 40 og 37 prosent. Og risikoen var større hvis den overvektige var av samme kjønn, ifølge Reuters Health.

Klarer du ikke å slanke deg på egen hånd? Finn vektklubben som passer deg:

Naboer ikke viktig
- Sosiale effekter ser ut til å være mye sterkere enn folk har vært klar over. Det har vært lagt ned mye arbeid i å finne fysiologiske prosesser og gener som er ansvarlige for overvekt. Men det vårt arbeid viser, er at man må bruke tid på å se på den sosiale siden ved livet også, sier medforfatter Dr. James H. Fowler i en pressmelding.

Nærmiljøet ser derimot ut til å spille liten rolle for hvordan vekta di utvikler seg. Personer med overvektige naboer som ikke befant seg i det samme sosiale nettverket, hadde ikke høyere risiko for å bli overvektige.

Visste du at fedme kan ødelegge sexlivet? Les mer her:

Søker tykke venner
- Overvekt er en funksjon av genetiske, atferdsmessige, sosiale og psykologiske faktorer. Avhengig av hvor disponert en person er vil disse faktorene bidra i varierende grad, mener Magnus Strømmen, forskningssykepleier ved Senter for sykelig overvekt ved St. Olavs Hospital.

Han tror ikke forklaringen kun er at aksepten for overvekt øker hvis man har tykke mennesker i omgangskretsen. I motsetning til Christiakis mener han det også handler om at overvektige søker overvektige.

- Mekanismer i samfunnet gjør at vi stigmatiserer overvektige, og det fører ofte til at de søker sammen. Tidligere forskning har vist at tykke barn omgir seg med andre som også er marginalisert på ulike måter, for eksempel ved at de er overvektige, påpeker Strømmen.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!