Forskerne tror man kan redusere mengden stress ved å tygge tyggis Foto: Colourbox.com
Forskerne tror man kan redusere mengden stress ved å tygge tyggis Foto: Colourbox.comVis mer

Tyggis gjør deg smartere

Gjør det lettere å holde fokus.

På noen skoler er det ikke lov med tyggegummi, men på skoler hvor det ikke er noe forbud kan denne nyheten være et sant mareritt for renholdspersonell:

Amerikansk forskning viser at ungdom kan få bedre resultater i skolen ved å tygge tyggegummi.

Eller spis sjokolade og bli god i matte!

I en studie utført ved Baylor College of Medicine i Houston, USA, fant forskerne at elever som tygget tyggis i løpet av en mattetime, forbedret karakteren sin i en standard matteprøve i løpet av 14 uker. De hadde også bedre karakterer ved semesterslutt enn elevene som ikke tygget tyggegummi, skriver Reuters Health.

- Dette er første gang vi på ekte vis har klart å vise at elever presterer bedre når de tygger tyggis, sier Gil Leveille ved Wrigley Science Institute, som er forskningsdelen til tyggegummigiganten Wm. Wrigley Jr. Company, som finansierte studien.

Eller ned i vekt med slanketyggis?
Ta knekken mot dårlig ånde

Kan det stemme?

Ifølge Leveille, har Wrigley fått tilbakemelding fra mange forbrukere på at de holder seg mer fokusert når de tygger tyggis. For fire år siden bestemte firmaet seg for å se om det var noe hold i disse påstandene.

Forskerne så på fire matteklasser og 108 elever til sammen, på mellom 13 og 16 år. Halvparten av elevene fikk utdelt sukkerfri tyggegummi fra Wrigley, som de kunne tygge på i skoletimene, mens de gjorde lekser eller hadde prøver. De tygget tyggegummi 86 prosent av tiden de var i en mattetime og 36 prosent av tiden de gjorde lekser. Den andre halvparten tygget ikke tyggegummi.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Hjelp til mattestrevere

Liten men viktig forbedring

Etter 14 uker hadde tyggegummi-spiserne forbedret karakteren sin på en standard mattetest med tre prosent. Forskjellen er liten men likevel svært sannsynlig, ifølge forskerne, som presenterte funnene på en konferanse i New Orleans denne uken.

I en annen type prøve, var det ingen forskjell på karakterene til de som hadde spist tyggis og de som ikke hadde det, men den totale semesterkarakteren til de som hadde spist tyggegummi var bedre.

En annen tilsvarende studie gjort på collegestudenter som måtte løse vanskelige dataoppgaver, fant at de som tygget tyggegummi hadde lavere nivåer med stresshormonet kortisol sammenliknet med de som ikke tygget tyggis.

Forskerne tror man kan redusere mengden stress ved å tygge tyggis, og på den måten yte bedre. Mange skoler er kritiske til tyggis, men nå håper Leveille at de nye funnene vil forandre skolens syn på tyggegummi.

- Det er ikke tyggingen som er problemet, det er heller hvor man skal gjøre av tyggisen, sier Leveille, og legger til at ved å sørge for å ha tilstrekkelig med søppelbøtter har man løst problemet.