Tyggis etter tarmoperasjon

Etter en tarmoperasjon kan tyggegummi gjøre at pasienten kommer raskere på beina.

Har du noen gang tenkt hvor gode helsemessige effekter Stimorolen eller Ekstraen kan ha? Leger har lenge sett etter en måte som gjør at tarmpasienter kommer seg raskere på beina. Og nå har de kanskje funnet løsningen: tyggis.

Amerikanske forskere har funnet ut at pasienter som tygger tyggegummi kan komme seg raskere på beina etter en tarmoperasjon - og dermed få et kortere sykehusopphold.

De mener tyggis stimulerer de samme nervene som når man spiser, noe som fremmer produksjonen av de hormonene som aktiverer mage- og tarmkanalene.

Studien, som er utført ved Santa Barbara Cottage Hospital i California, er publisert i tidsskriftet Archives of Surgery.

Men tyggegummi-teorien faller ikke i like stor smak hos alle.

- Vi pleier å gi mat for å få i gang tarmfunksjonen så fort som mulig. Vi går for god gammel havresaft. Da får pasienten i seg sukker, salt og proteiner, som er mye bedre enn tyggis. Tarmen gror bedre av dette, hevder gastrokirurg Hans Wasmuth ved St. Olavs hospital til Mozon.

Alle former for mage- og underlivsoperasjoner kan føre til stans av tarmfunksjonen, fordi tarminnholdet forhindres fra å passere. Dette kan blant annet gi smerter og mye oppkast, som gjør at pasienter blir liggende lengre på sykehuset. Dette gir også økt fare for infeksjoner og pusteproblemer.

LES OGSÅ: Slik renser du kroppen innvendig

Raskere sulten
I studien undersøkte forskere 34 pasienter som hadde gjennomgått en større tarmoperasjon. Halvparten tygget sukkerfri tyggis 3 ganger om dagen i over en time, like etter operasjonen. Resten fikk ikke tyggegummi.

Tyggegummi-gruppen forlot sykehuset etter gjennomsnittlig 4,3 dager, mens kontrollgruppen dro etter 6,8 dager.

Pasienter som tygget tyggegummi begynte også å prompe raskere enn de andre, og gikk i tillegg raskere på do enn den andre gruppen. Tyggegummi-gruppen følte også sult raskere enn kontrollgruppen.

De amerikanske forskerne mener at det er et billig og godt alternativ å få pasienter til å tygge tyggegummi.

- Jeg vet ikke om dette vil forandre verden, men jeg kommer i alle fall til å tilby mine pasienter tyggis. Det er jo ikke noe minus ved det, sier Dr. Michael Harris ved Mount Sinai School of Medicine i New York. Han har ikke vært med på studien.

 

Sliter du med oppblåst mage, smerter eller luft i magen?

 

Mozon.no24.02.2006