Tyggegummi mot kreft

Sigaretter og alkohol øker risikoen for kreft i munnhulen. Men en spesiell tyggegummi kan hjelpe.

Tobakk og alkohol er dårlige nyheter for kroppen. Årsaken til dette er dannelsen av den kjemiske forbindelsen acetaldehyd, som er et giftig stoff som bygges opp i kroppen når du drikker alkohol eller røyker. For store mengder med acetaldehyd kan føre til kreft i munnhulen.

Forskere ved Helsinki Universitet har funnet ut at produksjonen av acetaldehyd kan hindres ved hjelp av tyggegummi, skriver danske Politiken. Det dreier seg om tyggegummi som inneholder proteinforbindelsen cystein, som bremser acetaldehyd.

- Cystein frigies naturlig i tarmen. I forhold til kreft i munnhulen er dette imidlertid for sent. Her gjelder det å aktivere stoffet allerede i spyttet, sier Marrti Marvola, som er en av forskerne bak studien.

Cystein i tyggis
Den nye tyggegummien er lagd på den måten at den frigir en viss mengde cystein i et visst tempo. På den måten kan acetaldehyd i munnhulen uskadeliggjøres. Dette har i alle fall Marvola og hans kolleger vist i forsøk.

Et finsk firma jobber nå med å ”bygge” cystein inn i et kommersielt tilgjengelig produkt.

Men en slik tyggegummi betyr imidlertid ikke at røykere og alkoholglade mennesker er beskyttet for evig og alltid mot kreft i munnhulen. For denne sykdommen forårsakes også av andre kjemiske forbindelser, og ikke bare acetaldehyd.

Forskerne presenterte funnene sine nylig på International Congress on Oral Cancer.

Annen forskning viser at tyggegummi kan gjøre at pasienten kommer raskere på beina etter en tarmoperasjon.

 

Mozon.no, 31.05.2006