Twitter-meldingene koster deg nok ikke jobben

Du trenger ikke bekymre deg for mye over Twitter-meldinger og festebilder på nettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For kort tid tilbake skrev DinSide, og etterhvert flere andre medier, om 23 år gamle Desiree Karlsen, som trodde hun hadde funnet drømmejobben. Men da den potensielle arbeidsgiveren oppdaget at Karslen twitret om Paradise Hotel, ga han klar beskjed om at hun var uønsket i jobben.

"Ser av Twitter at du ser på Paradise Hotel. Derfor kan du ikke jobbe sammen med oss", skrev arbeidsgiveren til henne i en e-post.

Saken har fått debatten til å rase. For hvor går grensen for hva en kan publisere på nettet før en ikke blir attraktiv som arbeidstaker?

LES SAKEN: Desiree (23) gikk glipp av drømmejobben fordi hun twitret

Aldri hørt om noe liknende

Informasjonsansvarlig Gry Ljøterud i Manpower jobber daglig med bedrifter i ansettelsesmodus. Hun sier at det langt i fra er vanlig at arbeidsgivere ser på en kandidat som uaktuell etter å ha publisert noen halvprivate meldinger på sosiale nettsteder som Twitter og Facebook.

Hun sier videre at bemanningsselskapene ofte googler kandidater for å finne mer informasjon om dem, men at de stort sett ikke lar seg påvirke av noen tilfeldige Twitter-meldinger eller liknende.

Heller ikke bilder av deg selv på en fest eller småbrisen på byen trenger å ha noen avgjørende betydning, ifølge Ljøterud.

- Det er jo mange som legger ut festebilder på nett. Men å legge ut slike bilder er noe vi kan se gjennom fingrene på, sier hun.

Bryr seg ikke mye om slike meldinger

Tidligere har DinSide snakket med hodejeger Pål-Espen Tørisen, som har har funnet talenter gjennom forskjellige nettverk på internett siden 1997. Tørisen syntes heller ikke det var særlig vesentlig for arbeidsgiveren hva folk publiserer på de sosiale medier.

- I et lite land som Norge kan det være så vanskelig å få tak i rette kompetansen, at en ikke kan la seg affisere av hva slags interesser folk har på fritiden, sa Tørisen i denne artikkelen.

Han sa den gangen at det er viktigere faktisk å ha informasjon om seg selv på nettet, enn ikke å være representert i det hele tatt.

- Det aller verste er ikke å ha en profil på nettet, for da lurer jeg på hva slags type du er. Spesielt hvis det dreier seg om en jobb der det kreves at en bruker internett mye, uttalte Tørisen.

JOBBSØKER? Sjekk våre tips til cv og intervju

Vær likevel litt forsiktig

Men selvfølgelig er ikke alt svart-hvitt, og du skal ikke være helt ukritisk til hva som legges ut på nettet.

Først og fremst bør du tenke på at det som legges ut på nettet er vanskelig (og kanskje umulig) å slette. Også Datatilsynet erkjenner at vi må godta at verdens nettgiganter bestemmer selv hvordan de vil behandle bilder og informasjon vi selv legger ut på nettet.

I jobbsammenheng bør du tenke på at når den potensielle arbeidsgiveren googler deg kan debattinnlegg, blogginnlegg og Twitter-meldinger komme opp.

- Hvis du har ytret deg på en tvilsom og ytterliggående måte eller uttrykker verdier som er veldig provoserende, kan dette ha stor innvirkning på om du er aktuell for jobben eller ikke, sier Gry Ljøterud i Manpower.

Hun snakker ikke her om Paradise Hotel-meldinger, men ytringer av den mer ekstreme sorten. Kanskje du har blitt litt ekstra provosert av noe du har lest på nettet, og lagt igjen et aggressivt debattinnlegg under fullt navn? Eller kanskje du har kommet med noen radikale kommentarer som viser holdninger som kan oppfattes som svært kontroversielle for en potensiell arbeidsgiver.

- Det vil ikke se bra ut om man har ytret seg på en måte som kan virke støtende eller bidra til å skremme folk, sier Ljøterud.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!