Kjøper du matvarer og helsekostprodukter fordi de lover å gjøre deg frisk og sunn? Snart blir det forbudt å bruke påstander om produktene som ikke er vitenskapelig bevist. Foto: Phantermedia
Kjøper du matvarer og helsekostprodukter fordi de lover å gjøre deg frisk og sunn? Snart blir det forbudt å bruke påstander om produktene som ikke er vitenskapelig bevist. Foto: Phantermedia Vis mer

Tvilsomme produktpåstander blir forbudt

Alle helsepåstander i markedsføringen av matvarer må være vitenskapelig bevist.

Publisert
Sist oppdatert

Er du lei av påstander om å bli slank, frisk og sunn om du bare velger å kjøpe et bestemt produkt?

Snart vil du ikke måtte forholde deg til lovnader om å gå ned to buksestørrelser på en uke, eller at nettopp denne tyggisen gir deg sterkere tenner.

EUs European Food safety Authority (EFSA) har gått gjennom flere tusen helsepåstander brukt i markedsføringen av matvarer og helsekostprodukter, og vedtok den 16. mai i år en liste over kun 222 helsepåstander som blir tillatt å bruke.

Bra for forbrukerne

Det er bare påstander som er dokumentert vitenskapelig som er å finne på EU-listen. En liste som skal bidra til å fjerne villedende påstander fra markedet før utgangen av 2012.

Forbrukerrådet er godt fornøyde med det nye regelverket, som de mener gir forbrukerne tilgang på riktig informasjon.

Flere aktuelle EU-regler på matvarefronten

 • Innen desember 2014 skal det spesifiseres om en matvare inneholder palmeolje.
 • Nye EU-regler tillater høyere bruk av sprøytemidler enn det som er tillatt i Norge i dag. Dermed vil norske matvarer innen kort fremtid kunne inneholde høyere verdier av rester etter sprøytemidler enn tidligere.

 • – Endelig blir tvilsomme helsepåstander ulovlige. Vi har sett alt for mange villedende eksempler på produkter som lover noe de ikke kan holde, sier Gunstein Instefjord, fagdirektør for mat og handel i Forbrukerrådet.

  Han legger til at forbrukerne må kunne forvente at informasjonen i markedsføringen kan dokumenteres. Nettopp derfor skal produsentene bak varene i butikken ikke få love mer enn de kan holde. Ifølge Forbrukerrådet har matprodusenter seks måneder på seg til å tilpasse seg de nye reglene.

  Les også: Sjekk om matvarene du kjøper inneholder palmeolje

  Dette er noen av påstandene som blir forbudt:

 • Sukkerfri tyggegummi: Gir sterkere tenner, hjelper med å beskytte tenner og tannkjøtt, god for tannhelsen.
 • Omega 3-fettsyrer: Hjelper til å opprettholde mobilitet og fleksibilitet, gir mindre stivhet i leddene om morgenen.
 • Mat med fullkorn: Folk som spiser fullkorn pleier å ha en sunnere kroppsvekt og legger mindre på seg over tid.
 • Helsepåstandene som er blitt godkjente av EFSA, er av den langt mer nøkterne typen. Blant annet blir det eksempelvis fortsatt tillatt å si at et produkt inneholder lite fett, lite sukker eller har et høyt innhold av omega-3.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer