Tvilsomme produktpåstander blir forbudt

Alle helsepåstander i markedsføringen av matvarer må være vitenskapelig bevist.

Kjøper du matvarer og helsekostprodukter fordi de lover å gjøre deg frisk og sunn? Snart blir det forbudt å bruke påstander om produktene som ikke er vitenskapelig bevist. Foto: Phantermedia
Kjøper du matvarer og helsekostprodukter fordi de lover å gjøre deg frisk og sunn? Snart blir det forbudt å bruke påstander om produktene som ikke er vitenskapelig bevist. Foto: Phantermedia Vis mer

Er du lei av påstander om å bli slank, frisk og sunn om du bare velger å kjøpe et bestemt produkt?

Snart vil du ikke måtte forholde deg til lovnader om å gå ned to buksestørrelser på en uke, eller at nettopp denne tyggisen gir deg sterkere tenner.

EUs European Food safety Authority (EFSA) har gått gjennom flere tusen helsepåstander brukt i markedsføringen av matvarer og helsekostprodukter, og vedtok den 16. mai i år en liste over kun 222 helsepåstander som blir tillatt å bruke.

Bra for forbrukerne

Det er bare påstander som er dokumentert vitenskapelig som er å finne på EU-listen. En liste som skal bidra til å fjerne villedende påstander fra markedet før utgangen av 2012.

Forbrukerrådet er godt fornøyde med det nye regelverket, som de mener gir forbrukerne tilgang på riktig informasjon.


– Endelig blir tvilsomme helsepåstander ulovlige. Vi har sett alt for mange villedende eksempler på produkter som lover noe de ikke kan holde, sier Gunstein Instefjord, fagdirektør for mat og handel i Forbrukerrådet.

Han legger til at forbrukerne må kunne forvente at informasjonen i markedsføringen kan dokumenteres. Nettopp derfor skal produsentene bak varene i butikken ikke få love mer enn de kan holde. Ifølge Forbrukerrådet har matprodusenter seks måneder på seg til å tilpasse seg de nye reglene.

Les også: Sjekk om matvarene du kjøper inneholder palmeolje

Dette er noen av påstandene som blir forbudt:

  • Sukkerfri tyggegummi: Gir sterkere tenner, hjelper med å beskytte tenner og tannkjøtt, god for tannhelsen.
  • Omega 3-fettsyrer: Hjelper til å opprettholde mobilitet og fleksibilitet, gir mindre stivhet i leddene om morgenen.
  • Mat med fullkorn: Folk som spiser fullkorn pleier å ha en sunnere kroppsvekt og legger mindre på seg over tid.
  • Helsepåstandene som er blitt godkjente av EFSA, er av den langt mer nøkterne typen. Blant annet blir det eksempelvis fortsatt tillatt å si at et produkt inneholder lite fett, lite sukker eller har et høyt innhold av omega-3.