Blant annet helsepåstanden om at grønn te forbedrer blodtrykket, kolesterolnivået, beinbygningen, tenner og syn er forkastet av EU-kommisjonen Foto: Colourbox
Blant annet helsepåstanden om at grønn te forbedrer blodtrykket, kolesterolnivået, beinbygningen, tenner og syn er forkastet av EU-kommisjonen Foto: ColourboxVis mer

Tvilsomme helsepåstander må bevises

Er du sikker på at helsekosten du kjøper har effekt? Allerede er 720 produktomtaler avvist av EUs mattrygghetsorgan.

Det viser seg at helsekost er ingenting uten slagordene og salgstriksene de påfører pakkene sine. Grunnet en ny Europeisk forskrift som gjaldt fra 1. mars er det skjerpede krav til vitenskapelig dokumentasjon før en produsent kan markedsføre at helsekosten har en positiv virkning eller spesiell effekt.

EØS-landene har tilsammen funnet 44.000 helsepåstander på ulike produkter. Disse ble snevret ned til 4.637 før de ble levert til EUs mattrygghetsorgan (EFSA) som skal undersøke påstandene nærmere. Allerede 900 av dem er undersøkt, og rundt 80 prosent har blitt avvist, ifølge BBC.com.

Produktene kan væer alt fra multivitaminer, slankepiller, margarin og til yoghurt.

Les også: 300 ganger søtere enn sukker

Arbeidsplasser vil gå tapt

Ioannis Misopoulos, som er direktør i International Probiotics Association, viser allerede sin skepsis til forskriften.

- Det kan ta opp til tre år å få gjort disse studiene på mennesker. Den nye forskriften tar livet av denne industrien og tapet av arbeidsplasser har allerede begynt, uttaler hun til BBC.

Talsperson i EFSA, Lucia De Luca, kan informere om at det er mangel på vitenskapelig bevis eller mangel på god nok informasjon som gjør at mange av produktene blir avvist.

Foreløpig er blant andre disse helsepåstandene forkastet:
- Eplecider-eddik lover å forbedre fordøyelsessystemet.
- Grønn te lover å være bra for blodtrykket, kolestorolnivået, beinbygningen, tenner og syn.
- Tranbærjuice lover å redusere risikoen for blærekatarr hos kvinner.
- Sykkerfri tyggegummi lover å redusere faren for tannplakk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Gir barna søppelmat

Store konsekvenser også i Norge

EU-kommisjonens register gir oversikt over hvilke ernæringspåstander som er tillatte, og hvilke helsepåstander som er godkjente eller avslåtte i EU. Endringer i dette regleverket som medfører oppdateringer i registeret vil som hovedregel bli tatt inn i norsk regelverk.

Rønnaug Fagerli som er seniorrådgiver i seksjon for omsetning til forbruker i Mattilsynet forteller at dette nye regelverket vil forandre noe av det norske markedet.

- Helsepåstandene som skal brukes på matvarer må også være vitenskapelig bevist i Norge. Dette innebærer at etter hvert som ulike overgangsordninger utløper, vil mange av de påstandene som i dag brukes på ulike produkter i Norge bli ulovlige, sier hun.

I Norge er det Mattilsynets felles postmottak som tar imot søknader om godkjenning av nye helsepåstander.

Les også: Dette kan bli forbudt

Sammenlignes med kravene til reseptbelagte medisiner

Forskriften går også utover slankeprodukter som lover at du skal gå ned mange kilo på kort tid, men som ikke kan bevise det. Anbefalinger fra individuelle leger vil også bli fjernet fra pakningen hvis produktets løfter ikke kan vitenskapelig bevises.

Forskriften påvirker ikke bare det som står i liten skrift på pakningen, men navnet på produktet skal heller ikke love noe det ikke kan overholde. Og dette vil gå hardt utover produkter som Slim Fast og Coffee Slim.

Ikke overraskende har denne nye forskriften gjort mange produsenter irriterte, og noen mener EFSA forsøker å gi noen av de samme kravene til disse produktene som det er til reseptbelagt medisiner.

Les også: Appelsinjuicen blir dyrere

Frykter forbrukerne vil kjøpe på nett

Jenny Baillie fra helsekostfirmaet Power Health uttaler til BBC at hun tror disse nye reglene vil føre til at mange kunder ikke får vite hva de ulike produktene skal hjelpe mot. Hun tror også de vil ty til å kjøpe produktene på internett hvis de ikke får tak i dem på andre måter.

- Folk vil mest sannsynlig begynne å kjøpe produktene fra uregulerte land over internett. Dette kan føre til at forbrukerne blir mindre beskyttet enn det forskriften opprinnelig ble opprettet for å oppnå, sier hun til BBC.

Les også: Farlig hjemme

Det vil ta tid

EFSA har fortsatt flere tusen helsepåstander de må komme til en konklusjon om, og neste runde skal være fullført i slutten av september i år.

Selv når krav er avvist, kan det ta tid før selskapene faktisk dropper påstandene fra emballasjen. EFSAs innstilling må først bli vedtatt av EU-kommisjonen og bedriftene vil ha seks måneder på seg til å følge den opp.