Tviler på solhatt

Bruker du solhatt for å forebygge mot høstforkjølelsen? Det kan du like gjerne slutte med.

Mange bruker solhatt for å unngå forkjølelse. Nå viser det seg at de har gjort det til ingen nytte. Solhatt har ingen effekt.

Det hevder i hvert fall eksperter. Norske forskere har undersøkt solhattens effekt, og resultatene er negative.

Ikke grunnlag for anbefaling
To forskere ved Universitetet i Tromsø har gjennomgått 322 forskningsartikler om solhatt. Det er flere ulike resultater i undersøkelsene de har sett på, men de beste og største skal vise at solhatt ikke fungerer.

De fleste studiene som viste at solhatt hadde en effekt, hadde store metodologiske svakheter.

- Vi mener derfor det ikke er grunnlag for å anbefale solhatt-produkter for å forebygge eller behandle forkjølelse, skriver forskerne i Tidsskrift for Den norske lægeforening.

Urter
Solhatt, eller echinaceae purpurea., er en urter i kurvplantefamilien. Røttene til de prestekragelignende plantene blir brukt til å forebygge og behandle øvre luftveisinfeksjoner. Preparatene finnes som tørket rot eller plante, flytende, pulver, tabletter, kremer eller geleer.

Ifølge Tidsskriftet for Den norske lægeforening, er det vanskelig å beregne hvor mye solhatt som blir kjøpt i Norge årlig, fordi mye av handelen skjer gjennom postordre og internett. De antar at det dreier seg om et tosifret antall millioner kroner.

Dette er ikke første gang det sås tvil om effekten til solhatt. Forskere har også tidligere satt spørsmålstegn ved virkningen til urten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skal imidlertid være helt trygt å bruke solhatt.

 

Mozon.no, 05.10.2006