Tviler på p-piller

Beskytter p-pillene godt nok mot uønsket graviditet? Amerikanske myndigheter vil ha strengere kontroll, og norske eksperter følger nøye med.

P-piller med lavere østrogeninnhold skal redusere risikoen for alvorlige bivirkninger som blodpropp og hjerte- og karsykdommer. Nå frykter flere at østrogen-kuttet har økt faren for en annen "bivirkning", nemlig uønsket graviditet.

Risikoen for å få et uønsket svangerskap er mer enn fordoblet de siste 30 årene i USA. I dag opplever flere enn to per hundre kvinner at de blir gravide mens de bruker p-piller, ifølge nettstedet Reuters Health.

De samme p-pillene brukes også i Norge. Legemiddelverket følger nøye med når et amerikansk ekspertpanel nå vurderer om det trengs andre typer pasientundersøkelser før myndighetene godkjenner nye prevensjonsmidler.

Les også: 12 myter om prevensjon

54 uønskede graviditeter
- Vi kommer sikkert til å drøfte resultatene som de amerikanske legemiddelmyndighetene kommer fram til i Europa, sier Steinar Madsen, avdelingsoverlege i Legemiddelverket.

I 2005 brukte rundt 280 000 norske kvinner p-piller og minipiller. Nesten 40 000 brukte enten p-sprøyte og p-plaster.

Fra 2003 og til og med 2006, meldte 54 kvinner at de hadde blitt gravide selv om de hadde brukt hormonelle prevensjonsmidler, inkludert hormonspiral.

Bør du bruke kondom, pessar eller p-piller? Finn svaret i vår oppdaterte prevensjonsguide:

Må tas på alvor
Bekymringen for at østrogendosen skal ha blitt for lav er ikke ny, påpeker Madsen. Han mener likevel det er liten grunn for bekymring blant norske kvinner

Artikkelen fortsetter under annonsen

- P-piller som blir godkjent i dag, er godkjent på solid grunnlag. Kvinnene trenger overhodet ikke bekymre seg verken for alvorlige bivirkninger eller prevensjonssikkerheten.

- Men fordi dette er så viktig for mange kvinner, er det også viktig at myndighetene hele tida sørger for at p-pille-studiene gir de aller beste resultatene, fortsetter han.

Spesielt viktig mener han det er å forske mer på effekten blant overvektige og kvinner som røyker.

Feil bruk
Nina Schmidt, leder i Norsk Jordmorforening, oppfatter ikke graviditet på tross av p-pillebruk som noe stort problem.

- Jeg har ikke inntrykk av at folk tar p-piller og blir gravide likevel. Da er det i så fall på grunn av bruksfeil, at de glemmer å ta en pille, tar den for sent eller har vært syke og kastet opp, sier Schmidt.

Hun påpeker at p-sprøyten ikke inneholder østrogen i det hele tatt, og har dermed vanskelig for å tro at lavt østrogeninnhold i p-pillene skal være noe problem.

Les mer om de ulike p-pillene på Lommelegen: