Tvil om laser virker mot kviser

Laserbehandling blir brukt til å redusere arr etter harde angrep av kviser, og også som behandling av selve kvisene. Men en ny liten studie tyder på at behandlingen ikke hjelper mot selve kvisene.

ul>

 • I forumet forteller Camilla at hun hadde svært god effekt av laserbehandling mot kviser. [Det var dyrt, men hun anbefaler andre å prøve det.]
 • - Studien sier ingenting som laserbehandling generelt, og det kan til og med hende at det etter hvert blir bevist at denne typen behandling hjelper mot kviser, men det er i hvert fall klart at vi trenger flere studier på området, sier doktor Jeffrey S. Orringer som står bak studien. Han leder senter for kosmetisk dermatologi og laser på universitetet i Michigans medisinstudie.

  Forskerne testet en laserbehandling som heter N-Lite på 40 personer med kviser i ansiktet, og presenterte studiet i tidsskriftet Journal of the American Medical Association. De sier behandlingen har liten effekt.

  Behandlingen tilbys til pasienter i Norge, og koster vanligvis rundt 3000 kroner.

  Laserbehandling blir brukt for å behandle flere tilstander, men fordi så mange lider av kviser kan det å legge til behandling av dette problemet på listen gjøre metoden mye mer verdifull. Andre behandlinger av kviser med medisiner har ofte risiko for bivirkninger.

  - Laserbehandling virker lokalt, er veldig sikkert, har ingen bivirkninger og har vist seg å være effektiv, sier doktor David Avram, som er en kosmetisk dermatolog i New York til ABCNews.

  Ideen om å tilby laserbehandling for å behandle kviser kom for omtrent to år siden, og er ikke blitt vanlig før helt nylig.

  Blant ungdommer blir det brukt dersom annen behandling ikke virker, mens det ofte er det første man prøver på voksne mennesker.

  I studien deltok 40 personer fra 13 år og oppover som fikk laserbehandling i halve ansiktet i 12 uker. Resten av ansiktet fikk ikke behandling i det hele tatt.

  - Alle hadde motsatt side å sjekke mot, sier Orringer.

  Etter de 12 ukene ble en ekstern gruppe spesialister kalt inn for å telle de gjenværende kvisene. En annen gruppe igjen så på bilder av deltagerne for å vudere om de hadde fått redusert kvisene.

  Til slutt var det 26 deltagere igjen - mange ga seg da de følte at behandlingen ikke ga resultater. Men ekspertene som var med på studien så heller ingen forbedring på deltagerne som fullførte.

  N-Lie-laserbehandling er blitt godkjent og blir markedsført for behandling av rynker.

  I dag er det flere beviser for at laserbehandling kan redusere arr som kommer av et resultat av kvisene, men eksperter håper behandlingen etter hvert kan brukes mot selve kvisene.

   

  Mozon.no, 20.06.2004