Er det tv-tittinga som gjør deg ulykkelig, eller ser du på tv fordi du er ulykkelig? Foto: Colourbox
Er det tv-tittinga som gjør deg ulykkelig, eller ser du på tv fordi du er ulykkelig? Foto: ColourboxVis mer

TV-tittingen avslører deg

Ulykkelige ser 30 prosent mer tv enn lykkelige.

Mens lykkelige mennesker bruker 19 timer per uke på å se tv, bruker ulykkelige 25 timer per uke foran tv-apparatet. Ulykkelige bruker altså 30 prosent mer av tiden sin foran tv-apparatet.

Det viser en studie av nesten 30.000 amerikanske voksne, gjennomført i tiden fra 1975 til 2006. Reaultatene holdt stikk selv ved variabler for utdannelse, inntekt, alder og sivilstand.

Ifølge undersøkelsen, som er en del av General Social Survey i USA, var også de lykkelige amerikanerne mer sosialt aktive, de stemte mer og de leste avisen oftere enn sine mindre lystige venner.

Hva kom først - høna eller egget?

Hva kommer først? Er det ulykkeligheten som fører til tv-tittinga, eller er det tv-tittinga som gjør deg ulykkelig? Det har forskerne i studien forsøkt å besvare, men uten å komme til noen endelig konklusjon.

Faktisk er det slik at folk sier at når de ser på tv, så nyter de det. På en skala fra 0 til 10, hvor 0 betydde å mislike og 10 betydde å nyte stort, så ble tv-titting gradert til nesten 8.

Men forskerne foreslår at tilfredsstillelsen ved tv-tittinga er en form for nytelse som ikke varer.

Fra lykkelig til ulykkelig

- Disse motstridende dataene foreslår at tv-en kan gi seerne en kortvarig glede, men til prisen av nedstemthet i det lange løp, uttaler sosiolog John Robinson ved universitetet i Maryland, til Live Science.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I dette scenariet kan til og med de lykkelige sjelene forvandle seg til deppa individer dersom de fortsetter å titte på kope-kassa, skriver msnbc.com. Forskningen foreslår at tv-titting på lang sikt kan presse ut andre aktiviteter som kanskje har mer varige og gunstige fordeler.

Virkelighetsflukt for ulykkelige

Eller kanskje tv rett og slett er en flukt for folk som allerede er ulykkelige, foreslår forskerne.

- Tv er hverken dømmende eller vanskelig, så mennesker med få sosiale ferdigheter eller muligheter for andre aktiviteter kan engasjere seg i det, skriver forskerne Robinson og Martin ved universitetet i Maryland i en artikkel i desemberutgaven av Social Indicators Research.

Forskerne poengterer videre i artikkelen at vedvarende nedstemthet og følelsen av å være ulykkelig kan virke inn på jobb og de fleste sosiale og personlige aktiviteter. Men til og med de mest ulykkelige kan trykke på fjernkontrollen og bli passivt underholdt av tv'en, skriver de to forskerne ifølge Live Science.