Tv-titting gir tykke barn

Er du bekymret for overvektige barn? Mer tid rundt middagsbordet og mindre tid foran tv-en er løsningen.

Tv-titting gir tykke barn
Publisert
Sist oppdatert

Jo mer tv barna ser og jo mindre tid de bruker foran tv-en, dess større er sjansen for at de legger på seg og blir overvektige.

Det viser en amerikansk studie fra University of Missouri hvor 8000 barn ble fulgt fra barnehagen og opp til tredjeklasse.

Innen de hadde fullført tredjeklasse, var 17 prosent av barna i studien overvektige.

Les også: Gravide som røyker må kanskje ta noe av skylda for overvektige tenåringsbarn:

Foreldrene må ta grep
- Selv enkle ting, som hvor ofte familier spiser sammen og antall timer barna tilbringer framfor tv-en spiller en rolle i barns vektstatus, sier Dr. Gable til Reuters Health.

Hun mener det er veldig viktig at familiene jobber sammen for å hjelpe barna å holde en sunn vekt.

- Barn er avhengige av at foreldrene tar initiativ til familiemiddager, og setter grenser for tv-tittinga. Å lære barn om sunne vaner krever at hele familien involverer seg, barn kan ikke lære disse tingene på egen hånd.

Felles familiemiddager gir også bedre karakterer og lavere risiko for spiseforstyrrelser og depresjoner blant barn:

"Helsefarlige" nabolag
I studien ble barna delt inn i tre grupper: de som aldri hadde vært overvektige, de som ble overvektige i løpet av studien og de som var overvektige gjennom hele studien.

Forskerne kom fram til at for hver ekstra time barna tilbrakte foran tv-en ukentlig, økte risikoen for å bli overvektig med tre prosent. For hvert tapte måltid med familien hver uke økte risikoen med åtte prosent.

Men tv-titting er ikke bare fy-fy. Forskere mener barne-tv kan ha en smertestillende effekt:

Barn som bodde i farlige nabolag hvor det ikke var trygt å drive med trening utendørs, hadde også langt større risiko for å bli overvektige.

Selv om den økte risikoen for å legge på seg var liten målt i prosenter, vil det ha en betydning med tanke på hvor stor forekomsten av overvekt er, mener forskerne

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer