TV-slaver husker dårlig

Har du problemer med å huske hva du skulle handle, eller navnet på han du traff i butikken? Skyld på TV-vanene dine.

Du sitter i stuen og kommer på noe du må hente på kjøkkenet, men når du kommer dit husker du ikke hva det var du skulle hente. Lørdag morgen skriver du en ”to-do” liste over dagens gjøremål, og ikke bare glemmer du listen hjemme, men du har også glemt alt som sto på den.

Kjenner du deg selv igjen? Da kan det hende du bør vurdere å endre på TV-vanene dine. Ny forskning tyder på at TV-slavere husker dårlig, fordi den sorte boksen gjør hjernen passiv, skriver danske Berlingske.

Det er en omfattende studie i Australia som har forsket på dette. De har fulgt 30 000 mennesker.

Og ikke bare gjør TV-en oss passiv, den skaper også feil kroppsideal.

Mindre titting gir bedre hukommelse
Resultatene fra den australske studien viser at de som ser på TV i mindre enn en time om dagen, har bedre hukommelse enn de som er mer avhengig av boksen.

Jo mer TV-titting, jo større er risikoen for Alzheimers.

- Det er klart at det er mye bedre å arbeide aktivt med hjernen enn passivt. Fjernsyn er en passiv aktivitet. Hukommelsen stimuleres bedre av å lese, sier Anders Gade, lektor i klinisk neuropsykologi ved Københavns Universitet.

I undersøkelsen måtte testpersonene redegjøre for sine TV-vaner. I tillegg viste det seg at testpersonene som spiste mer fisk og drakk mindre alkohol, husket bedre.

Det var ingen forskjell på mennenes og kvinnenes evne til å huske.

Ifølge Statistisk sentralbyrå ser gjennomsnittsnordmannen på fjernsyn i 141 minutter, eller to timer og 21 minutter, hver eneste dag. Men jo høyere utdanning, dess mindre tv-titting.

Visste du at TV kan ha en smertestillende effekt hos barn?

 

Mozon.no, 06.09.2006