TV-såper skaper feil kroppsideal

Frustrerte Fruer og andre såpeserier kan gjøre unge jenter desperate etter et tynnere liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser en studie med nesten 1.500 tenåringer som deltagere. Studien er publisert i det medisinske tidsskriftet Journal of Social and Clinical Psychology.

Hva - ikke hvor mye
Studien viser også at gutter som ser musikkvideoer har høyere risiko for å utvikle kroppsproblemer - som å jobbe mot en mager, muskuløs kropp.

Funnene viser at feil kroppsideal ikke kommer an på hvor mye TV ungdom ser, men hva de ser.

- Studien er den første til å gi innsikt i flere underliggende psykologiske prosesser som forklarer hvordan TV har denne negative innvirkningen, sier kroppsbildeekspert Helga Dittmar til Health Day.

Forskere har studert effekten TV-titting har på barns kroppsbilde i flere år. Disse studiene har imidlertid kommet opp med ulike resultater. Forskerne i denne studien håndterte dette ved å se TV-problemet fra et annet perspektiv. De så ikke bare på ungdommens totale TV-tid, men hva og hvorfor de så på TV.

Ikke som virkeligheten
Deltakerne svarte på spørreskjemaer med detaljer om TV-hverdagen uken i forveien, inkludert motivasjonen for å se på spesielle programmer. De fikk også standardspørsmål om forhold til mat og kropp.

Total tid foran TVen ble ikke relatert til et usunt kroppsbilde eller holdninger som kunne øke risikoen for spiseforstyrrelser. Å se på såpeoperaer og, i noe mindre grad, musikkvideoer ble assosiert med dårligere kroppsbilde.

Grunnen til at musikkvideoer gir et dårlig kroppsideal er videoenes bilde av hva som er ”kult”, noe unge vil kopiere. Såper sier ikke at folk burde se ut på en bestemt måte, men de viser at man blir rik og får høy status ved å være attraktiv og tynn.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer


- Begge disse scenarioene er svært annerledes enn den moderne virkeligheten, sier forskningsleder Marika Tiggermann til Health Day.

Skjer ikke med alle
Grunnen til å velge visse programmer, hadde også innvirkning på kroppsbildet. Å se på TV for ren underholdning har ingenting å si på kroppsidealet. Ved å se på TV for sosial læring ble derimot relatert til forvrengt kroppsbilde. Sosial læring ble regnet som å se etter for eksempel trender i oppførsel eller moter. Det var heller ikke sunt å se på TV for å flykte fra hverdagens problemer.

Dittmar sier til Health Day at funnene reflekterer makten til media, spesielt amerikanske medier.

Tiggermann trekker fram at de færreste jenter vil få spiseforstyrrelser og at de færreste gutter vil ta farlige steroider for å bygge muskler. Hun tror imidlertid at TV har kraften til å skape usikkerhet og angst.

- De fleste personer er helt friske, men vil ikke kunne se ut som TV-stjernene uten å gjøre noe usunt, sier hun til Health Day.

Opprettet 15.06.2006
Sist endret 01.10.07