TV-piratene skal tas

Norske TV-tittere med piratkort i TV-dekoderen, går tøffere tider i møte. Regjeringen la nylig frem et forslag til en lov som skal gjøre det lettere å drive anti-piratarbeid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Norsk politi skal få muligheten til å stenge norske og utenlandske nettsider som distribuerer koder. Kodene gjør det mulig å benytte ulovlige betal-TV-kort.

Gratis betal-TV

image: TV-piratene skal tas


I motsetning til TV2 og TV3, som er reklamefinansierte kanaler, baserer blant annet Canal Digital og TV1000 seg på at seerne betaler for å følge sendingene. Kundene får da et kort som dekoder TV-signalene. Et slikt kort koster fra 150 og oppover i måneden.

Flere har sett sitt snitt til å tjene penger på salg av illegale pirat-kort. Kortene gjør at du slipper å betale for å se betal-TV. Dette er selvsagt ulovlig, men svært vanskelig å oppdage, både for TV-selskapene og politiet.

Enkelt å svindle

For å forhindre slik ulovlig aktivitet skifter TV-selskapene kodene på kortene sine hyppig. På denne måten må også kodene på de illegale TV-kortene skiftes.

I stedet for å måtte kjøpe nye piratkort opptil flere ganger hver uke, kan du oppdatere piratkortet ditt hjemme. Dette har ført til et hav av hjemmesider på Internett som formidler disse kodene.

De nye og oppdaterte kodene kan du også få tilsendt via e-post eller som tekstmelding til mobiltelefon. Så taster du bare inn koden via fjernkontrollen, og TV-kvelden er reddet.

60 millioner

Denne tyvtittingen kostet TV-selskapene 60 millioner kroner i tapte inntekter bare i fjor. Men nå har TV-selskapene gjennom organisasjonen STOP, gått til motangrep.

- Regjeringen gir oss nå ammunisjon i krigen mot TV-piratene, sier Toril Melander Stene, advokat for STOP i Norge.

Organisasjonen har etablert et samarbeid med lokale politikamre og Økokrim. Organsiasjonen samler inn bevis om ulovlig utnyttelse av kodede sendinger. Dette gjelder både produksjon, salg, bruk og oppbevaring av piratkort. Politiet og påtalemyndighetene følger deretter opp, og kan gi bøter og fengsel i opp til ett år.

Med hjemmel i den foreslåtte loven vil en også kunne legge ned nettsteder hvor det publiseres koder.

- Etter at et lignede lovverk kom på plass i Danmark ble 30 nettsteder lagt ned, forteller Melander Stene.