TV påvirker barns søvn

Ser barnet ditt mye på TV? Sover det dårlig om natten? Da kan det være en sammenheng.

Publisert
Sist oppdatert

Amerikanske forskere har funnet ut at barn under tre år som ser mye på TV oftere sliter med uregelmessig søvnsyklus. Studien er publisert i Pediatrics.

Regelmessig søvnmønster er viktig. Det påvirker kvaliteten og kvantiteten på barnets søvn. I tillegg kan det påvirke barn som ikke vil legge seg og barn som våkner mye om natten.

Vet ikke hvorfor
Forskerne studerte informasjon fra over 2000 foreldre som ble intervjuet om barn i alderen fire til 35 måneder. Blant disse hadde 27 prosent uregelmessig leggetid og nesten 34 prosent hadde uregelmessige hvilepauser.

Hvor mye barna så på TV, økte med alderen. Barn mellom fire og elleve måneder så, forståelig nok, lite på TV. Når barna fylte et år og frem til to-årsdagen, så de omtrent 1,6 time på TV. Barn mellom to og tre år så 2,3 timer på TV.

Antallet TV-timer økte samtidig som uregelmessig sovevaner. Forskerne kunne imidlertid ikke si grunnen til dette. Ifølge forskningsleder Darcy A. Thompson, barnelege ved University of Washington, Seattle, kan man se problemet fra begge sier: TV-titting fører til dårlig søvnmønster eller dårlig søvnmønster fører til mer TV-titting. Mer forskning trengs for å finne sammenhengen.

Se mindre TV
Barn som så på voldelige TV-programmer, fikk dårligere søvn uansett når på døgnet de så på TV. Andre ble bare påvirket hvis de så på TV like før sengetid.

- Barn som ikke sover godt om natten, gjør det ikke så bra om dagen, sier barnesøvnspesialist Daniel Glaxe ved Texas Children’s Hospital i Houston til HealthDay.

Forskerne anbefaler foreldrene at barn under to år ikke bør få se på TV i det hele tatt og at eldre barn kun bør se mer enn to timer per dag.

LES MER: Tidligere forskning har vist at TV-titting for barn under tre år kan gi dårlige lese- og matteferdigheter når de begynner på skolen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer