Tv- instruktør mestrer astmaen

Friluftsliv er god astmamedisin. Men jeg klarer meg ikke uten medisiner i tillegg, sier Merete Fasting, sprek friluftsjente og instruktør i Tv-programmet 71 ° Nord.

71° Nord-instruktør mestrer astmaen

Friluftsliv er god astmamedisin. Men jeg klarer meg ikke uten medisiner i tillegg, sier Merete Fasting, sprek friluftsjente og instruktør i Tv-programmet 71 ° Nord. Hun er glad for de nye astmamedisinene som gjør det lettere å mestre astmaplagene.

Av Ivar Moe

Den spreke friluftsjenta Merete Lund Fasting ( 31 ), instruktør i TV-programmet 71 ° Nord, har hver dag siden hun var seks år tatt astmamedisiner hver dag. Sykdommen hindrer henne likevel ikke i å drive aktivt friluftsliv. De siste årene har hun også fått nye medisiner som gjør det betydelig lettere å leve med astmaen.
Merete har vært lærer på Norges Idrettshøyskole i friluftsliv, breførerinstruktør for TV Norge -programmet 71° Nord, og holdt kurs i regi av Norges Astma og Allergiforbund. På idrettshøyskolen tok hun hovedfagsoppgave om barn med astma og mestringsopplevelser i friluftsliv.

Den tøffe jenta fra Lom i Gudbrandsdalen er gift med Jan Fasting som har hatt ansvaret for reiseruter og sikkerhet i TV-programmet.
- Mange synes det er rart at jeg driver med det jeg gjør. Men det å være i aktivitet er min beste medisin. I fjor overnattet jeg mer enn 70 døgn utendørs, og jeg var ikke syk en eneste gang. Men jeg klarer meg ikke uten medisiner. Jeg må ta flere typer, forteller hun.
Som andre astmatikere med mye plager trenger hun minst to typer medisiner - et kortison-preparat og bronkieutvidende medisin, såkalte beta-2-agonister. Begge medisintypene inhaleres, dermed virker de først og fremst i lungene og gir få bivirkninger. Kortisonet demper betennelsesreaksjoner i lungene og beta-2-agonisten utvider luftveiene og hindrer at de trekker seg for kraftig sammen og utløser astmaanfall med pustevansker.

For syv år siden begynte jeg med bronkieutvidende medisiner som hadde langtidsvirkning, en såkalt langtidsvirkende beta-2-agonist. Det ble en revolusjon for meg. Til da hadde jeg hatt problemer med å få sove om natten, fordi jeg våknet med pusteproblemer. Det nye medikamentet virket gjennom hele natten, forteller Merete.
Nå har utviklingen av astmamidler tatt enda et langt skritt framover. I stedet for å ta tre ulike medisiner hver dag, et kortisonpreparat og to bronkieutvidende midler, et langtidsvirkende og kortidsvirkende ved behov, kan hun nå bruke en kombinasjonsmedisin. Den inneholder betennelsesdempende kortison, samt et bronkieutvidende middel som virker både raskt og lenge.
- Før måtte jeg holde styr på tre forskjellige medisiner. Nå får jeg det jeg trenger i et og samme medikament. Det er et stort framskritt, sier hun.

Merete ble godt kjent med Tv-gjengen i de to sesongene hun var med. I år har hun trappet ned noe, og skal bare være til hjelp for kamerafolkene.
- Denne sesongen er det søstera mi Bjørg som er brefører for deltakerne, sier hun.

SPREK JENTE: Merete Lund Fasting har i hele livet hatt astma. Hun har vært brefører i Tv-showet 71° Nord. Nå har hun fått nye medisiner som gjør det lettere å leve med astma i et tøft friluftsliv.

mozon.no 14.11.2001.