Tre ganger i året oppdateres butikkhyllene med haugevis av nye varer. Over ser du noen av årets nykommere. Foto: Produsentene/DinSide
Tre ganger i året oppdateres butikkhyllene med haugevis av nye varer. Over ser du noen av årets nykommere. Foto: Produsentene/DinSideVis mer

Tusen nye varer i butikkene

De nærmeste dagene blir butikkhyllene fylt opp med rundt tusen nye varer. Forbrukerrådet er likevel kritiske til det dårlige utvalget i norske dagligvarebutikker.

Tre ganger i året ryddes hyllene i matvarebutikkene for å gjøre plass til helt nye produkter. Årets første slipp av nye dagligvarer er dagene før og etter 1. februar. Og det er ikke få nye produkter du vil finne i hyllene.

Et av landets største dagligvarekonserner, Norgesgruppen, står klar til å sette på plass nærmere 1.000 produkter i hyllene i disse dager.

– Av disse er rundt 560 rene forbrukernyheter, mens resten er relanseringer, pakningsendringer eller ny design, opplyser Kine Søyland, kommunikasjonssjef i Norgesgruppen.

LES OGSÅ: Stramt budsjett? Her er handlekurven billigst

Posesuppe er ikke raskt nok lenger

Det er ikke tilfeldig hvilke produkter som blir lansert. Produsentene bruker mange måneder på undersøkselser av befolkningens matvaner og trender, når de utvikler nye produkter og konsepter.

– En av de store trendene vi ser er at folk vil ha det enkelt, sier Geir Holen, kommunikasjonsrådgiver i Rieber & Søn, selskapet som har blant annet Toro, Denja og Mr. Lee i porteføljen.

Ifølge Holen satser selskapet mer og mer på å utvikle produkter som krever minst mulig av forbrukeren å tilberede.

– Det å ta en suppepose, tilsette vann og koke opp er blitt for tungvint – det tar for lang tid. Suppen må være ferdig rett fra boks. Derfor lanserer vi produkter som er helt ferdige, og kan varmes i mikrobølgeovnen, sier Holen til DinSide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Konkurrenten Fjordland streber også etter å lage ferdigmatproduktene enda raskere for middagssultne nordmenn. Selskapet står nå klart med en helt ny serie matretter, som skal være ferdig tilbneredt på bare fire minutter.

– Dette er retter for de med aller dårligst tid, men som likevel ønsker et velbalansert og skikkelig måltid, skriver selskapet i en presssemelding.

Under ser du et lite utvalg av varene som kommer i butikk de nærmeste dagene.

Den store trenden innen matvarebransjen er visstnok rask og serveringsklar mat. Stabburet lanserer nå fiskeboller med hvit saus. Likende andre produkter finnes også på markedet. Foto: Produsenten
Grandisen kommer nå påkledd nachochips og kjøttdeig med tacokrydder. Foto: Produsenten
Gilde lanserer en rekke nye pålegg, blant annet tykke skiver baconrullade, under navnet Tøff Bacon. Foto: Produsenten
Pålegg med nye smakskombinasjoner vil vi antageligvis se mye av fremover. Her ser du den nye Philadelphia med en smak av italiensk skinke. Foto: Produsenten
Nyeste smakskombinasjon fra Freia. Melkesjokolade blandet med røstet ris og biter av toffee. Foto: Produsenten
Sjokoladerull som består av melkesjokolade og melkefyll.Barten på innpakningen kan klippes ut til glede for alle barteløse menn. Foto: Produsenten
Freia satser på at folk skal bake muffins fremover, og lanserer spisbar pynt til godsakene. Foto: Produsenten
Yoplait mener appelsin er vinterens favorittsmak, og introduserer nå en yoghurt med hverken fett eller tilsatt sukker, men med en smak av appelsin og sitron. Foto: Produsenten
Stimorols storsatsning med hemmelig smak. Lanseres i flere europesike land i år - men nordmennene får sjansen til å smake den nye tyggisen først. Foto: Produsenten
Fjordland satser på å lage rask mat enda raskere. Fire minutter skal det ta å varme opp denne pakken med norske kjøttboller. Foto: Produsenten
Prior kommer med en pakke med strimlet kyllingkjøtt og krydderpaste som blandets sammen til forhåpentligvis en god smaksopplevelse. \ Foto: Produsenten


Forsvinner fra hyllene

Når nye produkter kommer inn, betyr det at andre skal ut. Freia kvitter seg blant annet med fjorårets nyvinning «Walters no 156», samt «Premium Mørk Sjokolade og mandel».

Hvor mange av årets nyheter som overlever til neste år gjenstår å se, men erfaringsmessig er det en del varer som flopper og derfor blir trukket fra markedet. Dessuten er det mange produkter med sin storhetstid bak seg, som ikke lenger får plass i butikkene.

– Et av produktene vi fjerner nå er en gammel traver, brun saus i terninger/buljongform. Folk kjøper heller posesaus eller ferdigsaus. Dessuten har vi ikke klart å fjerne palmeolje fra produktet, så da fjerner vi rett og slett hele produktet fra sortimentet vårt, sier Geir Holen i Rieber og Søn.

Han forteller at blant de rundt 60 produktene som ble introdusert av selskapet i fjor, er det bare tre varer somer trukket fra hyllene i år.

Dobbelt så mye å velge mellom i Sverige

Forbrukerrådet har lenge kritisert dagligvarekjedene for å tilby kundene for dårlig utvalg i butikkene. Med årets første dagligvareslipp håper de utvalget vil endre seg i positiv retning.

– Vi har lenge vært bekymret over at utvalget i butikkene generelt sett har vært for dårlig. Vi håper nå vi ser at kjedene har tatt kritikken innover seg og vi får et bredere tilbud, sier Gunstein Instefjord, fagdirektør for mat og handel i Forbrukerrådet.

Instefjord referer blant annet til rapporten levert av Matkjedeutvalget i fjor, som blant annet dokumenterte det dårlige utvalget i norske matbutikker.

– Undersøkelsen viser at en gjennomsnittsbutikk i Sverige har dobbelt så mange produkter som en vanlig butikk i Norge, og det er en klar indikasjon på at våre butikker har for smalt og for likt utvalg. På det området har butikkene betydelig forbedringspotensial, sier Instefjord til DinSide.

Så gjenstår det å se om de nye produktene som fyller opp dagligvarehyllene erstatter eller supplerer det eksisterende varetilbudet.

LES OGSÅ: - Dyr mat og dårlig utvalg i butikkene