Tunge barn får vonde føtter

Overvektige barn kan få fotskader som varer livet ut, advarer amerikanske forskere. Norske leger ser den samme tendensen.

Overvekt hos barn fører nå til samme type fotplager som hittil har rammet veldig aktive barn, ifølge den amerikanske kirurgen Darryl Haycock.

- Når vekten og belastningen som plasseres på foten øker, kan det føre til betydelige forandringer i fotstrukturen, sier Haycock til nettstedet Reuters Health.

Barns føtter blir ikke fullstendig utviklet før i 14-17-årsalderen. Før den tid er beina i føttene enkle å forme, og bare fem til ti ekstra kilo har stor betydning, ifølge kirurgen.

Les også: Trange sko kan ødelegge barnas føtter:

Stopper spensten
Dette er noe Vera Halvorsen, seksjonsoverlege for barneortopedi ved Ullevål Sykehus kjenner igjen.

- Vi har ikke tall som fastslår dette, men vi kjenner igjen problemstillingen. Foten blir flatere og barna får hælsmerter, forklarer Halvorsen.

En flat fot fører til at trykket på muskler og leddbånd blir mindre hensiktsmessig. Det kan bety dårligere maksimal spenst, ifølge ortopeden.

- Her snakker vi ikke om problemer til daglig, som fotballspill på skolen. Det handler om at man for eksempel ikke kan bli toppidrettsutøver eller elitesoldat.

Vi voksne bør også passe oss. Høyhælte sko ser kanskje lekkert ut, men er ikke bra for foten:

Bør trene uansett
Både Haycock og Halvorsen er klar over at dette er en klassisk ”høna eller egget”-situasjon. For det kan jo også være slik at problemer med føttene fører til overvekt.

- Alle som har vondt i føttene, kvier seg for fysisk aktivitet. Det kan bidra til å forsterke overvekt eller til at man blir overvektige, sier Halvorsen. Hun mener det er viktig å være fysisk aktiv uansett.

- Man vil alltid greie å gjøre noe. Hinderet ligger som regel ikke på det nivået som folk flest driver fysisk aktivitet, påpeker hun.

Mindre bekymring
Spesialtilpassede såler og fysioterapi er de vanligste behandlingsformene. Hvis det ikke retter på problemet, kan det være aktuelt med operasjon, ifølge Reuters Health.

Men Halvorsen understreker at fotproblemene ofte ikke er så farlig som mange tror.

- Ofte kan problemene være mindre enn man skulle tro i forhold til hvordan en avvikende fot ser ut. Vi bør ikke bekymre oss så mye, mener hun.

Les mer om ulike fotplager i Lommelegen: