Tulletelefon.no sendte 11.000 SMS-er

Og hver SMS kostet 200 kroner å motta. M-Quest får nå 650.000 kroner i gebyr.

DYRT: Tulletelefon.no-tjenesten sender ut en melding i uken, som kostet 200 kroner å motta. I alt 11.000 slike meldinger skal ha blitt ulovlig utsendt fra M-Quest.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
DYRT: Tulletelefon.no-tjenesten sender ut en melding i uken, som kostet 200 kroner å motta. I alt 11.000 slike meldinger skal ha blitt ulovlig utsendt fra M-Quest. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DinSide har flere ganger tidligere fortalt om SMS-tjenesten Tulletelefon.no. Selskapet bak, M-Quest, ble beskyldt for å ha sendt dyre SMS-er til folk som ikke ønsket dem.

Forbrukerombudet tok saken videre til Markedsrådet, og nå har rådet vedtatt et gebyr på 650.000 kroner som selskapet må betale som straff.

Ifølge avgjørelsen sendte M-Quest ulovlig ut 11.000 SMS-er til 2.300 forbrukere, hvorav hver melding kostet 200 kroner å motta. Totalt ble det dermed fakturert for 2,2 millioner kroner.

Meldingene skal ha hatt en potensiell fortjeneste på 128 kroner hver, noe som dermed kunne ha gitt selskapet 1,4 millioner kroner. Men operatørene skal ikke ha utbetalt dette, så med gebyr på toppen av det hele blir utsendelsene et gigantisk tapsprosjekt.

I tillegg til dette skal M-Quest ha sendt ut ulovlig SMS-reklame til 12.000 forbrukere.

Vil ha det tryggere

Grunnen til at tekstmeldingene anses som ulovlige, er at selskapet ikke skal ha hatt gode nok avtaler med forbrukerne som mottok dem. M-Quest mener slike avtaler var på plass, men Markedsrådet tror ikke på dem.

ALVORLIG: Forbrukerombud Gry Nergård synes det er svært alvorlig at M-Quest sendte ut såpass mange Tulletelefon.no-meldinger uten god nok avtale.  Foto: FORBRUKEROMBUDET
ALVORLIG: Forbrukerombud Gry Nergård synes det er svært alvorlig at M-Quest sendte ut såpass mange Tulletelefon.no-meldinger uten god nok avtale. Foto: FORBRUKEROMBUDET Vis mer

Rådet mener selskapets påmeldingssystem, som hovedsaklig bestod av å trykke på en lenke, "nærmest fremstår som en felle for forbrukerne".


– Denne saken har vært spesielt grov, sett i sammenheng med hvor mange klager vi har fått, og hvor store utgifter selskapet urettmessig har påført forbrukerne. Det er derfor bra at selskapet nå stilles til ansvar for den ulovlige virksomheten, sier forbrukerombud Gry Nergård i en pressemelding.

Hun benytter anledningen til å slå enda et slag for en tryggere mobilhverdag for norske forbrukere. Som vi har fortalt tidligere, ønsker Forbrukerombudet at mobiloperatørene tar større ansvar for kostbare SMS-er som tikker inn hos kundene.

– Telebransjen må sørge for sikker bekreftelse av betalingen lik den du har ved bruk av bankkort, gjentar Nergård.

"Ferdig med saken"

Styreleder i M-Quest, Kjetil Alexander Giltvedt, må betale 150.000 kroner av gebyret. Daglig leder må betale resten. Vi snakket med Giltvedt i fjor, selv om han ikke var spesielt interessert i å prate med oss.

– Det blir vinklet på verst mulig måte uansett hva vi sier, så det er ikke så vesentlig for meg å uttale meg til dere, sa Giltvedt til DinSide da.

Han innrømmet at noe hadde gått galt, men mente seg ferdig med saken. Noe han altså ikke er, når han nå nesten ett år senere, får et saftig gebyr.

– Veldig mange har fått tilbake pengene av leverandørene sine. Men vi avslutter denne praten nå. Da sier vi "ha det fint", avsluttet Giltvedt.

Les også: Her er nummeropplysning på sms gratis

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer