Nordmenn skremmes av tulletelefoner fra apper og tjenester

Tulleringer med ulovlige tjenester

Mina fikk trusler på telefonsvareren, og ser ikke humoren. Tjenestene kan dessuten være ulovlige.

<strong>OPPRINGT AV TULLETELEFON:</strong> Mina Knudsen fikk en melding på telefonsvareren fra 21999137. Der sa en mann at han hadde anmeldt henne til politiet, og at han eventuelt skulle ta hånd om henne selv. Slike tulletelefoner ser ut til å bre om seg i Norge. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
OPPRINGT AV TULLETELEFON: Mina Knudsen fikk en melding på telefonsvareren fra 21999137. Der sa en mann at han hadde anmeldt henne til politiet, og at han eventuelt skulle ta hånd om henne selv. Slike tulletelefoner ser ut til å bre om seg i Norge. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Man blir jo litt satt ut når noen sier de skal komme og ta deg, sier Mina Knudsen til Dinside.

Hun fikk nylig en ubehagelig beskjed på telefonsvareren sin, fra nummeret 21999137. En mann på engelsk med kraftig aksent beskyldte henne for å bestille store ordre med mat, uten å betale for dem.

- Vi vet hvem du er, sa mannen, som visstnok skulle ha vært i kontakt med politiet.

- Og ringer du én gang til, håndterer jeg deg selv, OK? avsluttet han.

Knudsen lar Dinside høre meldingen, og vet ikke hva hun skal tro. Er det svindel? Noen som har ringt feil? Eller er det rett og slett bare tull?

Her kan du høre hele meldingen:

Video: Ole Petter Baugerød StokkeVis merVis mer Vis mer

Nordmenn blir skremt

Googler du nummeret Knudsen ble oppringt av, 21999137, finner du totalt 287 rapporter på 180.no og Telefonterror.co.no. Og tusenvis av nordmenn har søkt opp nummeret den siste tida.

<strong>MANGE RAPPORTER:</strong> Her ser du 180.no sin side for nummeret 21999137. Rapportene hagler inn, og mange blir skremt. Skjermdump: Ole Petter Baugerød Stokke
MANGE RAPPORTER: Her ser du 180.no sin side for nummeret 21999137. Rapportene hagler inn, og mange blir skremt. Skjermdump: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

«Ringte min datter på 17 og ba hun overføre penger for noe hun ikke har bestilt» skriver én bruker, «veldig ekkel telefon» skriver en annen.

Noen tror det er snakk om svindel. Andre har komme til bunns i det: Det skal dreie seg om tulleringing fra appen Ownage Pranks. Her kan du skrive inn et telefonnummer, velge «spøk» og få tjenesten til å ringe nummeret og spille av lydfilen.

- Jeg fikk uansett hjertet i halsen. Dette er rævva humor, synes Knudsen.

- Og det må være ekstra skremmende om man er en 14 år gammel jente eller en 80 år gammel mann.

Politiet har advart

Som nevnt er Knudsen langt fra alene om å bli oppringt av slike apper og tjenester. Bare i Dinside-redaksjonen har to journalister blitt oppringt den siste uka, og tallene fra 180.no og Telefonterror.co.no tyder på at trenden er økende.

<strong>FRITT VALG:</strong> Appene som brukes lar deg velge hva slags spøk du ønsker å sende vennene dine. Disse skal dessuten være på norsk. Foto: JokesPhone
FRITT VALG: Appene som brukes lar deg velge hva slags spøk du ønsker å sende vennene dine. Disse skal dessuten være på norsk. Foto: JokesPhone Vis mer

Politiet i Øst-Finnmark gikk nylig ut i media og advarte mot telefoner fra nummeret 39221618, da de antok at det dreide seg om svindel.

Her er noen av telefonnumrene som blir brukt:

  • 21999137: Ser ut til å brukes av den amerikanske appen Ownage Pranks. Ifølge eieren av nummeret i Norge er nummeret forfalsket.
  • 39221607, 39221615, 39221618, 39221619, 39221620 og så videre: Disse 39-numrene har hundrevis av rapporter på nett, men finnes egentlig ikke. Ser ut til å komme fra appene JokesPhone og JuasApp, som ser ut til å være samme app under to navn.
  • Skjult nummer: Blant annet Tullofon.no hevder å ringe fra et skjult telefonnummer.

På Youtube finnes det flere videoer hvor nordmenn bruker disse tjeneste for å tulle med hverandre. Men rapportene på nett viser at mange åpenbart blir skremt.

Ulovlig med 39-nummer

Å tilby en tjeneste for å tulleringe er ikke nødvendigvis ulovlig i seg selv.

- Men det kan i noen tilfeller ha en strafferettslig side, sier seniorrådgiver Johannes Myhre Vallesverd i Nkom til Dinside.

Det er blant annet Nkom sin jobb å håndheve ekom-loven, som sier at det er ulovlig å forfalske telefonnummer i Norge. Vi vet at blant annet Microsoft-svindlerne gjør dette, ofte kalt «spoofing».

Også tulleringe-tjenester driver med ulovlig spoofing: Det finnes nemlig ikke telefonnummer som starter på 39 i Norge. Disse derfor være forfalsket.

Tilbyderen av 21-nummeret som brukes, Kvantel AS, nekter for at samtalene går ut fra deres kunder. De mener trafikken kommer fra utlandet, og at dette nummeret også blir spoofet.

- Og dette er ikke lovlig i Norge, understreker Myhre i Nkom, som nå vil se nærmere på appene Dinside forteller han om.

«Uvanlig mange tulletelefoner»

- Vi har forstått det som at Norge har fått uvanlig mange tulleringinger den siste tida, forteller svenske Filip Larsen til Dinside.

Noen av spøkene som brukes

Fra appene selv og rapportene på nett, anser vi disse for å være blant de vanligste tulletelefonene å få – noen på norsk, andre på engelsk:

  • Nabo ringer for å klage på at det lukter hasj i oppgangen.
  • Forsikringsselskap ringer for å få deg til å ta ansvar for et biluhell.
  • Nabo ringer for å klage på at du bruker nettet hennes til å laste ned videoer.
  • Restaurant ringer for å klage på at du har bestilt mat uten å hente.
  • Mann ringer for å spørre om å låne wifi-passordet ditt.

Han er grunnlegger og direktør i Tilf AB, som står bak Lurofon.no – den norske utgaven av den svenske tulletelefon-tjenesten Busring.se. Men Larsen nekter for at noen av numrene og samtalene vi omtaler er deres – de skal visstnok bruke skjulte nummer.

- Vår kundeservice har fått mange spørsmål om samtaler fra 21999137, 39221619, 39221618 og 39221615. Men ingen av disse numrene er våre, sier Larsen.

- Mange blir skremt av slik tulleringing. Hva tenker dere om det?

- Selvfølgelig finnes det alltid personer som kan bli skremt. Men vi har prøvd å legge det på et bra nivå, så det ikke oppleves som skremmende.

Dinside har også kontaktet JokesPhone/JuasApp og Ownage Pranks, men har foreløpig ikke fått svar på våre spørsmål. Mina Knudsen jobber som journalist i KK.no, som har samme eier som Dinside.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer