Tull å måle BMI

BMI-målinger skiller ikke mellom muskler og fett. Det gjør testen ubrukelig, mener forskere.

BMI er et verktøy som lenge har vært blant de vanligste metodene for å måle om noen er overvektige, og dermed er mer utsatt for hjertesykdom.

BMI regnes ut som vekten din (kg) dividert med kvadratet av høyden (BMI=kg/m²).

Her kan du måle din BMI

En BMI mellom 18,5 og 24,9 betyr normalvekt, mens alt over 25 regnes som overvekt.

Mange leger bruker BMI til å vurdere risikoen for hjertesykdom hos pasienter.

Nå antyder imidlertid en ny analyse av over 40 studier, med over 250 000 pasienter, at de som har en BMI under 20 har større risiko for å dø av hjertesykdom, enn de som regnes som overvektige, med en BMI mellom 30 og 35, skriver Forbes.

For BMI differensierer ikke mellom fett og fettfri masse, heter det i rapporten til forskere ved Mayo Clinic i USA, som er publisert i tidsskriftet The Lancet.

Forklaringen for mangelen på et positivt forhold mellom BMI og dødelighet hos eldre, er at BMI gir en dårlig måling av kroppsfett. Forskerne legger til at fettfri-masse, og spesielt muskler, reduseres med alderen.

En annen britisk studie gjort ved School of Hygiene and Tropical Medicine har sett på 15 000 pasienter over 75 år. Forskerne konkluderte også med at det ikke er hensiktsmessig å bruke BMI til å beregne risikoen for død i denne aldersgruppen. De fant at helserisikoene som forbinnes med høy BMI, reduseres med økende alder.

Denne studien er publisert i Journal of Clinical Nutrition.

Bedre å måle midje-hofte
Forskere mener at midje-hofte-ratio gir en bedre måling av risikoen for hjerte- og karsykdommer. Den måler kroppsform og magefett. Mye magefett er assosiert med økt risiko for hjertesykdom og diabetes.

Mål ditt forhold mellom liv- og hoftevidde

Legen som var ansvarlig for den amerikanske rapporten, Dr. Francisco Lopez-Jimenez, sier likevel at det er viktig med BMI-måling.

- Selv om midje-hofte-ratio i de fleste tilfeller er bedre enn BMI-måling, er BMI fremdeles viktig for å måle risiko hos ekstremt overvektige mennesker, sier han.

Lege Robert H. Eckel, ved University of Colorado, er imidlertid skeptisk til den nye studien. Han mener at pasientene ikke ble fulgt lenge nok.

- Du må ha lengre tid på å måle risikoene, sier han.

Pasientene ble undersøkt i fire år.

 

Mozon.no, 21.08.2006