Det er ikke alltid like gøy å bli konfrontert med sine mistak, men Svarstad Haugland tok det meste med godt humør, om enn litt beskjemmet. <i>Foto: Per Ervland</i> Foto: Per Ervland
Det er ikke alltid like gøy å bli konfrontert med sine mistak, men Svarstad Haugland tok det meste med godt humør, om enn litt beskjemmet. Foto: Per Ervland Foto: Per ErvlandVis mer

Tull- og tabbetest

Det er menneskelig å feile, men noen feiler mer enn andre. Se hvem som topper tabbelistene, og test hva du kan om ledere, politikere og menigmanns største klavertramp de siste par årene.

Virkeligheten

Virkeligheten overgår i mange tilfeller fantasien. Og godt er det. Tenk hvor kjedelig det ikke hadde vært uten de mange feiltrinnene vi kan le av. (Da mener vi selvfølgelig de helt harmløse feiltrinnene som ikke går ut over noe særlig annet enn ansiktet til den som ikke klarte å holde seg på stien.)

I forbindelsen med lanseringen av boken Tabber, tull og tankesurr - siden sist. Norske ledere og politikere i manesjen 2001 - 2004 av Dag Håkon Hellevik og Magne Lerø, offentliggjorde Knut Borge og Torkjell Berulfsen Tabbetoppen i denne perioden.

Den gjeve topplasseringen ble begrunnet med personenes evne til ikke å ta seg selv for høytidelig, og for å - opptil flere ganger - ha sagt eller gjort noe som mediene i velment skadefryd har kunnet utnytte for alt det er verd.

Lykkelig prisvinner. Ihvertfall da premien kom. Foto: Per Ervland
Lykkelig prisvinner. Ihvertfall da premien kom. Foto: Per Ervland Vis mer


Premien for toppen av tabbetoppen ble for vanskelig å gi til bare en person. Det ble derfor delt førsteplass mellom Valgerd Svarstad Haugland (for å ha drukket vin, kysset og sunget); Bjarne Håkon Hansen (for sin kommentar om fravær av vakre, norske feminister) og Lars Sponheim (hver mann sin høne).

De tre prisvinnerne fikk henholdsvis en flaske vin, en Liza Marklund-bok og et brett med egg.

- Eg fikk den fineste premien, sa en blid Svarstad Haugland.

Juryen bestod av Jon Magne Lund, leder av Oslo Redaktørforening; Bjarte Botnen, redaktør i Vårt Land; Per Ståle Lønning, eks Tv2, nå P4; Kari Sørbø, NRK; Tove Lie, redaktør i Nationen; Pernille Huseby, kommentator i VG og Magne Lerø, Ukeavisen Ledelse.

Skroll ned for å lese Valgjerds svar på tiltale:

Beklager – dette element er ikke lenger tilgjengelig.Svar på tiltale

Valgerd Svarstad Haugland var ikke snauere enn at hun svarte på tiltale. Hun listet opp både trykkleifer, feilrapportering - og ikke minst helt feil oppførsel - av folk i mediebransjen. (At vi skulle lese boken da vi kom hjem, og oppdage at Svarstad Haugland ikke hadde funnet disse feilene selv, hadde hun kanskje ikke regnet med.) Det var uansett morsomt med ris til egen (bransje)bak.

Blant annet fikk Hegnar Media, TV2 og Se & Hør gjennomgå. Den som toppet listen, var imidlertid Elle-redaktør Signy Fardal, for å ha klappet til Marie Simonsen, politisk redaktør i Dagbladet, på forlagsfest.

    Kvinnelige redaktører som slår er sjelden vare. Men når man dag ut og dag inn er henvist til kun å bruke ordets makt, er det nå bare slik at enkelte blir fristet til å ytre seg på mer håndgripelige måter. - I et forsøk på å stoppe en taleflom der ingenting annet hjalp så, ja, så lappet jeg til henne.

    At en av Dagbladets redaktører fikk seg en på trynet, ser nok noen som et bevis på at det tross alt finnes rettferdighet igjen i verden.

    Førsteplassen ble altså tildelt Signy Fardal for å ha gitt vold mot kvinner et ansikt.

Hele Valgjerds tabbeliste kan du lese på vår søsterpublikasjon Propaganda.

Kilde: Boken Tabber, tull og tankesurr - siden sist. Norske ledere og politikere i manesjen 2001 - 2004, av Dag Håkon Hellevik og Magne Lerø, fra Aschehoug Forlag.