Tuberkulosesyke barn støtter TV-aksjonen

Kommende søndag åpner Barnekunstmuseet i Oslo en utstilling med 150 tegninger som barn på to tuberkolosesykehus og en kunstskole i Arkhangelsk i Russland har laget.

Publisert
Sist oppdatert

Utstillingen åpner samme dag som årets TV-aksjon går av stabelen, og fem av tegningene skal auksjoneres bort.

De 150 tegningene som stilles ut er laget av barn som enten har opplevd tuberkulose selv, eller gjennom familie og nærmiljø.

Tuberkulose er den sykdommen som tar flest liv i Russland. I Arkhangelsk dør det til sammen over to hundre mennesker hvert år. I gjennomsnitt utvikler 30 barn tuberkulose i året. Men langt flere rammes ved at foreldrene blir syke og dør. Barna sendes til sanatorier for observasjon og behandling langt hjemmefra, og ofte for flere år. Mange opplever ensomhet, frykt og savn.

- Mottakelsen vi fikk i Arkhangelsk var overveldende. Nærmere to hundre barn, i alderen to til seksten år, har bidratt med flotte tegninger. En del har også skrevet dikt og historier. Gjennom ulike kunstneriske uttrykksformer forteller barna om deres forhold til sykdommen og følelsene rundt den, sier Alla Goldin som er kunstnerisk leder ved Barnekunstmuseet.

Ideen om utstillingen kom i forbindelse med TV-aksjonen Et nytt liv, som i år går til tuberkuloserammede og funksjonshemmede i fattige land.

- Vi er glad for å kunne overrekke TV-aksjonen fem av tegningene som vil bli auksjonert bort. Bildene er allerede lagt ut på nettauksjonen QXL (), og nå håper vi at så mange som mulig legger inn bud. Pengene du gir vil bidra til at mange får et nytt og bedre liv, og det viser ikke minst at du bryr deg, sier Finn Grønseth som er generalsekretær i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL).

Siden 1997 har LHL vært med i kampen mot tuberkulose i Arkhangelsk, i tett samarbeid med helsemyndighetene der. Samarbeidet om bedret tuberkulosekontroll har omfattet diagnostisering, behandling og opplæring av helsepersonell

Utstillingen er et samarbeid mellom Barnekunstmuseet, Landsforeningen for Hjerte- og Lungesyke og GlaxoSmithKline.

- GlaxoSmithKline har de siste 10 år hatt et internasjonalt forskningssamarbeid med mange aktører for å utvikle nye medisiner og vaksiner mot tuberkulose. Vi vil snart se resultater av dette. Dette er ett av mange program vi deltar i for å avhjelpe sykdom og død i de fattigste land, sier Olav Flaten som er medisinsk direktør i GSK.

Mozon.no, 18.10.02

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer