Tubeprodukter har andre ingredienser

Innholdet i flaskerømme og tubemakrell kan overraske deg.

<b>LES BAKPÅ: </b>Stabbur-Makrell på tube er ikke bare et vanlig produkt, oppmalt. Mange tubeprodukter har nemlig en ganske annen oppskrift enn i de tradisjonelle pakkene. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
LES BAKPÅ: Stabbur-Makrell på tube er ikke bare et vanlig produkt, oppmalt. Mange tubeprodukter har nemlig en ganske annen oppskrift enn i de tradisjonelle pakkene. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi har allerede advart om at tubeprodukter kan være langt dyrere enn samme produkter i vanlig emballasje. For eksempel er Stabbur-Makrell på tube over dobbelt så dyr som Stabbur-Makrell på boks.

Men det stopper ikke der: Tubeprodukter skiller seg også på innhold.

For eksempel har Stabbur-Makrell på tube langt mindre fisk, og det som i utgangspunktet ser ut som helt vanlig lettrømme på flaske har flere overraskelser på lur.

Her er noen av produktene som viser hvorfor det stadig lønner seg å lese ingredienslister.

Mindre makrell på tube

MINDRE MAKRELL: Stabbur-Makrell kommer i to utgaver, men innholdet av makrell er langt mindre i tubeversjonen. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
MINDRE MAKRELL: Stabbur-Makrell kommer i to utgaver, men innholdet av makrell er langt mindre i tubeversjonen. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Hovedforskjeller mellom Stabbur-Makrell i tube og boks:

 • 50 prosent makrell i tube – 70 prosent makrell på boks.
 • Konserveringsmidler (kaliumsorbat/E202) og fortykningsmidler (guarkjernemel/E412, xantangummi/E415) i tube – ikke på boks.
 • 158 kalorier, 9,6 gram fett og 2,9 gram omega-3 per 100 gram i tube – 253 kalorier, 20,5 gram fett og 5,3 gram omega-3 på boks.

Grunnen til mindre makrell, samt fortykningsmidlene, er for å få riktig tubekonsistens, ifølge kommunikasjonssjef Bjørn Brennskag i Orkla Foods Norge. Konserveringsmidlene tilsettes da tuben ikke steriliseres på samme måte som boksen.

Mindre fisk, og fraværet av fiskeskinn, gjør at også næringsinnholdet i tuben blir annerledes.

Slik åpner du hermetikken uten å søle en dråpe!

– Tuben og boksen ser helt like ut og begge merkes med «Den originale siden 1958», til tross for at de har annerledes innhold. Hvorfor?

– Selv om boks og tube er litt ulike, er det jo fremdeles den gode og gjenkjennelige Stabbur-Makrell-smaken. Vi mener derfor det er god dekning for å kunne si «Den originale siden 1958», forteller Brennskag til DinSide.

Gelatin i flaskerømme

MED GELATIN: Q-Meierienes lettrømme på flaske inneholder langt fra bare rømme. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
MED GELATIN: Q-Meierienes lettrømme på flaske inneholder langt fra bare rømme. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Hovedforskjeller mellom Q-Meierienes lettrømme på flaske og beger:

 • Fløte, melkesyrekultur, gelatin (E441), stivelse, modifisert stivelse og pektin (E440) i flaskerømmen – kun fløte og melkesyrekultur i begeret.

 • Gelatinen fremstilles av storfe. Generelt kommer gelatin fra sener, knokler, hud og bindevev fra dyreskrotter. Pektinen, et annet fortykningsmiddel, skal være fremstilt fra frukt.
 • Disse tilsetningsstoffene skal stå for mindre enn én prosent av flaskerømmens totale innhold, ifølge Q-Meieriene. Alle er hver for seg større enn melkesyrekulturen, ifølge ingredienslisten.
De ekstra ingrediensene i flasken skal gi rømmen riktig flaskekonsistens, og hindre at den skiller seg slik vanlig rømme gjør. Smaken og oppførselen til rømmen skal være den samme, ifølge selskapet.

DinSide sjekket rømmedressinger og fant... majones!?

Uaktuell for enkelte

Da gelatinen kommer fra storfe, skulle man kanskje tro den er halal, altså greit for visse typer muslimer å spise. Men det kan også kreve halalslakting av dyret. Og jødenes kosher-regler gjør det trøblete å ha animalsk gelatin i et meieriprodukt. Ingrediensen vil uansett være problematisk for visse typer vegetarianere.

– Rømme betyr syrnet fløte, mens tubeutgaven inneholder mer enn dette, blant annet storfe. Hvorfor ser da tube- og begerutgaven helt like ut?

– For oss er dette en vanlig lettrømme, beregnet for andre bruksområder. Og man skal raskt kjenne igjen at dette er en Q-Meieriene-rømme, forsknings- og utviklingsdirektør Arne Bernt Dahle i Q-Meieriene.

ANNEN OLJE: Mills Ekte Remulade har en annen olje i tubeutgaven, men dette skal det snart bli slutt på. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
ANNEN OLJE: Mills Ekte Remulade har en annen olje i tubeutgaven, men dette skal det snart bli slutt på. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Forskjellig olje i remulade

Hovedforskjeller mellom Mills Remulade i tube og pose, da vi handlet:

 • Rapsolje er hovedingrediensen i tube – soyaolje i pose.
 • Næringsinnholdet, for eksempel andelen fett, er likevel likt.
 • Samtidig: Oljene har ulike egenskaper, for eksempel inneholder rapsolje mindre mettet fett enn soyaolje.
– Dette er den siste produksjonen med soyaolje. Mills bruker nå kun rapsolje, forteller kommunikasjonssjef Øyvind Vederhus i Mills til DinSide.

IKKE REN OST: Brunosten til Tine har kommet i tubeform, som har langt mindre fett enn den vanlige brunosten. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
IKKE REN OST: Brunosten til Tine har kommet i tubeform, som har langt mindre fett enn den vanlige brunosten. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Fremover skal det altså ikke være noen forskjell på tube- og poseutgaven av remuladen deres.

– Mills sitt viktigste argument for å benytte raps er at oljen er mer kortreist. Ernæringsmessig inneholder raps også noe mer omega-3, fortsetter Vederhus.

Se hvorfor majones er et vidundermiddel mot klistremerker

Annen brunost på tube

Hovedforskjeller mellom Tines Gudbrandsdalen på tube og vanlig Gudbrandsdalsost:

 • Tuben består av 77 prosent lettere gudbrandsdalsost med 16 prosent fett – den vanlige brunosten består av 100 prosent gudbrandsdalsost med 29 prosent fett.
 • Resten av tuben består av vann og konserveringsmiddel (kaliumsorbat/E202).
 • Tuben har derfor bare 12 prosent fett totalt – mot ostens 29 prosent.
 • Tuben gir 293 kalorier, 37 gram karbohydrater og 139 mikrogram A-vitamin per 100 gram – osten 461 kalorier, 39 gram karbohydrater og 330 mikrogram A-vitamin.
Tubeinnholdets sammensetning skal gjøre den smørbar, noe vanlig brunost ikke er. Tuben ser så og si identisk ut som tradisjonell Gudbrandsdalsost, men heter Gudbrandsdalen. Dette er ikke tilfeldig.

Var du klar over slike forskjeller?

(Avsluttet)
Nei(67%) 2995
Ja(33%) 1459
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


– For enkelte brunosttyper har strenge krav og forskrifter de må tilfredsstille for å kunne kalles for eksempel Gudbrandsdalsost, forklarer merkevaresjef Marianne Grøtte i Tine.

– Men hvorfor ser den likevel nærmest identisk ut som det ganske annerledes produktet Gudbrandsdalsost?

– For å hjelpe forbrukeren å navigere seg i brunosthylla har vi valgt å legge oss tett opp til den brunosten tubevarianten er laget av.

10 ting du ikke visste at du kan bruke brunosten til

Visste du at tubeproduktene er annerledes? Er det greit? Og har du flere eksempler? Stem over, kommentér under!