Trygt å bruke p-plaster

I går ble det kjent at 17 kvinner er døde etter å ha brukt p-plasteret Evra. Nå slår eksperter tilbake.

En britisk ekspert sier at kvinner som bruker p-plasteret ikke burde advares mot bruken på grunn av ubekreftede rapporter som viser til dødsfall i USA.

New York Post repporterte i går at 17 dødsfall og 21 livstruende tilfeller av blodpropp og andre lidelser ble satt i forbindelse med bruk av p-plasteret av amerikanske helsemyndigheter. Dette ble imidlertid ikke blitt bekreftet av det amerikanske legemiddelverket, Food and Drug Administration.

Britiske eksperter sier at plasteret ikke er mer risikofylt enn p-piller, og råder kvinner til ikke å få panikk eller stoppe å bruke det.

Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA), som undersøker sikkerheten ved medisiner i Storbritannia, sier til BBC at de har mottatt to rapporter om blodpropp i forbindelse med Evra. Ingen av disse resulterte i død.

- Det er ingen grunn for kvinner å stoppe med å ta Evra på grunnlag av disse funnene, sier en talskvinne for MHRA, og understreker at det ikke nødvendigvis er medikamentet som har gitt helseproblemene.

Som p-piller
Plasteret er like sikkert som p-pillen, 99 prosent, mot graviditet. Men mens man må huske å ta pillen hver dag, bytter man ut plasteret kun en gang i uka. Det inneholder en kombinasjon av de to kvinnelige hormonene østrogen og progesteron, som også er brukt i p-piller. Derfor har de den de samme effektene som den tradisjonelle pillen.

Det er kjent at rundt 25 av 100.000 kvinner som tar p-piller vil oppleve blodpropp. Det er fortsatt begrensede data angående risikoen ved p-plasteret.

En talskvinne fra Family Planning Association sier til BBC at risikoen ved plasteret trolig er den samme som med p-pillen, og mindre enn blodpropprisikoen som er forbundet med å være gravid.

- Kvinner burde ikke plutselig stoppe med å bruke plasteret, da de øker risikoen for uønsket graviditet, sier talskvinnen.

Populært i Norge
I Norge er det cirka 15.000 kvinner som bruker p-plasteret, etter ni måneder på markedet. Til nå er det kun rapportert om syv tilfeller av bivirkninger, og kun et av disse er blodpropp.

- Vi har fått rapporter om seks dødsfall i hele verden, og det er ikke dokumentert en årsakssammenheng i alle tilfellene, sa Even Sundal, medisinsk sjef i Janssen-Cilag, som markedsfører p-plasteret i Norge, til Mozon i går.

 

Mozon.no, 21.09.2004