Trygt å bruke linser

I påsken ble en linsevæske trukket fra markedet i USA etter påstander om soppskader på øyne. I Norge bruker rundt 500.000 kontaktlinser. Bør de bekymre seg?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er ingen grunn til å få panikk. Og jeg bagatelliserer ikke problemet. Dette er ingen epidemi, sier lege Thomas L. Steinemann, som er ekspert på hornhinnesykdommer, til ABC News.

Det er ikke lenge siden linsevæsken Bausch & Lombs ReNu Moistureloc ble trukket tilbake fra det amerikanske markedet etter at 109 linsebrukere skal ha fått soppinfeksjon på øyet. Av 30 undersøkte tilfeller fant amerikanske helsemyndigheter at 26 hadde brukt denne linsevæsken, skriver nrk.no.

Synsam Norge har stoppet salget av den aktuelle linsevæsken i påvente av ytterligere konklusjoner.

Liten risiko
På tross av de amerikanske funnene, mener også norske eksperter at riktig linsebruk ikke bør gi noen problemer med sopp.

- For norske linsebrukere er det ingen grunn til bekymring. Riktig og fornuftig bruk av kontaktlinser er forbundet med svært lav risiko for komplikasjoner. Følges de råd og anbefalinger som er gitt av linsetilpasseren er risikoen nærmest lik null, sier Magne Helland, førstelektor og optiker ved Høgskolen i Buskerud, til Mozon.

Han legger til at en eventuell risiko kan inntreffe når linsebrukeren tøyer grenser, for eksempel ved gjenbruk av dagslinser.

Rundt 500.000 nordmenn bruker kontaktlinser. Og selv om risikoen for å få soppinfeksjon er svært liten, bør det som har skjedd likevel være en tankevekker.

En tankevekker til alle
- Ta med dette hjem og vær mer varsom ved bruk av kontaktlinser, sier Steinemann og legger til at kontaktlinser er blant det tryggeste medisinske utstyret vi har.

En av de dummeste tingene kontaktlinsebrukere gjør, er å sove med linsene.

- Dette er ikke bra. En kontaktlinse er noe fremmed. Den må renses og trenger frisk væske, og ikke det som har vært klistret rundt den i timer, uker og måneder i strekk. Det er viktig å alltid bruke frisk linsevæske, samt rense og gni linsene daglig, sier han.

Helland legger til at de som kjøper linser over nettet bør være ekstra varsomme.

- Med salg av linser over Internett kan det se ut til at det er en økende fare for at enkelte linsebrukere ikke følger opp med regelmessige kontroller av synet og øynene hos fagfolk. Linsebrukere flest bør få sjekket synet minst én gang i året. Ved døgnbruk som regel noe oftere, sier han.

Administrerende direktør ved Synsam Norge AS, Erik Koritzinsky jr., gir ytterligere råd.

- Følg de anvisninger som er gitt av optikeren din og vask hender grundig før håndtering av linser. Vær nøye med å bytte linseetui som følger med linsevæsken. Et gammelt slitt etui kan være yngleplass for bakterier og sopp, sier han.

Visste du at tørre øyne gir verre synog at dekorative kontaktlinser kan ha skremmende effekter på øyet?

Produsenten stiller seg uvitende
Produsenten til linsevæsken som er trukket tilbake stiller seg uforstående til hvordan det kan være en sammenheng mellom linsevæsken og soppinfeksjon på øyet.

- Vi befinner oss i en situasjon der det er blitt stilt spørsmålstegn ved et av våre produkter. Vi har gjort en rekke grundige undersøkelser av produktet og nøye ettersyn på fabrikken, men vi har ikke funnet noe som viser hvordan linsevæsken kan ha bidratt til disse soppinfeksjonene, sier Ron Zarella, CEO ved Bausch & Lomb i en pressemelding.

 

Mozon.no, 21.04.2006