Trygt å bade etter maten

Tiden er kommet for å avlive en av våre vanligste myter: Du kan trygt bade etter at du har spist.

Engstelige mødre over hele verden forteller barna sine den samme historien. Om du ikke venter en time etter maten med å bade, kan du få krampe og synke rett til bunns.

Problemet er bare at statistikken slett ikke viser det samme. Tall fra USA viser at bare én prosent av alle landets drukningsulykker skjedde med noen som hadde spist rett før de druknet.

Liten risiko
- En slitsom svømmetur på full mage kan i teorien føre til kramper. Men risikoen for hobbysvømmere er liten, sier legen Roshini Rajapaksa ved New York University School of Medicine til avisen The New York Times.

Årsaken til at kramper kan oppstå, er at fordøyelsen trekker mye blod til prosessene i magen. Det gir musklene mindre blod og mindre energi som kan brukes til å bevege armer og ben.

Farlig alkohol
Mat og snacks før svømmeturen er altså helt i orden. Vel og merke om du ikke drikker alkohol til maten. For når det gjelder alkohol er sammenhengen med drukning helt åpenbar.

Tall fra Sjøfartsdirektoratet viser at alkohol er ansvarlig for minst en av tre drukningsulykker i Norge.

- Nordmenn gambler med liv og blåser i risikoen når de drikker alkohol og kjører båt. De fleste ulykkene skjer i fint vær innaskjærs. Hvert år går det mange liv tapt, sier Trine Stensen Lunde i organisasjonen Alkokutt.

Sammen med Politiet, Sjøfartsdirektoratets Vis Sjøvett, Norges Røde Kors og Redningsselskapet lanserer organisasjonen nå en kampanje med tittelen "Klar for sjøen". Kampanjen skal gjøre båtfolket oppmerksomme med farene knyttet til sjø og alkohol.

 

Mozon.no, 01.07.2005