Dette er neppe tiden for å selge deg ut av aksjefond.  Foto: Colourbox.com
Dette er neppe tiden for å selge deg ut av aksjefond. Foto: Colourbox.comVis mer

Tryggest med billige fond

Over tid er det best å holde seg til billige passive fond, mener forskere.

«En representativ forvalter kan ikke slå en indeks eller markedetThore Johnsen, professor ved Norges Handeslhøgskole»


Mange norske småsparere har penger i aksjefond, og de fleste betaler ekstra for at en forvalter skal plukke aksjer fremfor å følge resten av markedet i et såkalt indeksfond, skriver Aftenposten i dag.

Men gjør fondsforvalteren din seg fortjent til gebyrene som spiser sparepengene dine? Neppe, mener de uavhengige ekspertene Aftenposten har snakket med.

- Det er veldig vanskelig å finne sterke resultater som viser at aktive forvaltere generelt klarer å slå sin egen referanseindeks. Det er altså lite som tilsier at det er verdt å betale ekstra for dette. Samtidig betyr det ikke at gode aktive forvaltere ikke finnes, sier professor Øyvind Norli ved Handelshøyskolen BI.

Undersøkelser har vist at bare én av ti nordmenn vil ha mer enn moderat risiko for
sparepengene sine, og seks av ti nordmenn er ikke villige til å ta mer enn liten risiko.

Nordmenn trekker seg ut for tidlig

Anbefaler indeksfond

Norli får støtte av professor Thore Johnsen ved Norges Handelshøgskole:

- En representativ forvalter kan ikke slå en indeks eller markedet. Det koster å forvalte, og forvalteren skal ha penger selv om han gjør det dårlig. Man skal spare billig og i et fond som ikke koster noe, et såkalt indeksfond, har han tidligere uttalt til DinSide.

Et indeksfond er et fond som forvaltes passivt, og som følger en bestemt indeks over tid. Forvalteren fordeler fondets penger i aksjene som utgjør denne indeksen, slik at fondet følger indeksens utvikling.

Da nobelprisvinner og økonom Joseph Stiglitz besøkte Oslo i august la han ikke skjul på indeksfondenes fordeler, og mente det var enkelt å identifisere hovedgrunnen til at disse fondene ikke er mer populære:

- Indeksfondene er billige fond som gir lite penger tilbake til forvalterne.


Sitt stille i båten

Hvis du sparer i fond, bør du ikke få panikk, men la pengene stå.

- Dessverre er det mange som ikke klarer å sitte rolig, og ender med å kjøpe på topp og selge på bunn, sier forbrukerøkonom Knut Dyre Haug i Storebrand.

Her er indeksfondene

Går du ut og inn i fond, kan det bli dyrt. Les mer